ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΕΛΕΙ Η ΝΔ


Πρόεδρος Δημοκρατίας ισχυρό, με αρμοδιότητες ώστε να είναι πραγματικός ρυθμιστής του πολιτεύματος και με ανοιχτό το θέμα εκλογής του από τον λαό, 200 βουλευτές από 300, διαχωρισμός υπουργών - βουλευτών είναι μερικές από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα μέλη της επιτροπής της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που το πόρισμά τους παραδόθηκε χθες από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος παραλαμβάνοντας τις προτάσεις ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής τονίζοντας πως έκαναν σημαντική δουλειά όχι μόνο για το κόμμα αλλά για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, πρόκειται να παρουσιάσει επίσημα τις προτάσεις της Ν.Δ. την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα Τετάρτη) ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Οπως επεσήμανε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, «όλοι μαζί προσφέρουμε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού».

Οι επτά άξονες που δούλεψαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι οποίοι θα τεθούν σε διαβούλευση είναι οι εξής:

1. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
2. Ο ουσιαστικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία.
3. Ο εκλογικός νόμος.
4. Τα οικονομικά των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού («πόθεν έσχες»).
5. Η ποινική ευθύνη των υπουργών και των βουλευτών.
6. Η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
7. Η συμβολή και όχι η αντιπαλότητα του κράτους στην ανάπτυξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.

Για τον κ. Σαμαρά ζητούμενο αποτελεί η αναθεώρηση του Συντάγματος να μην είναι «μια από τα ίδια», αλλά να επιδιωχθεί ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» της νέας μεταπολίτευσης, που να προκύψει μέσα από τη «λαϊκή σύμπραξη».

Σκοπός της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποτελέσει η πρότασή της τον οδικό χάρτη για την έξοδο από τη βαθιά κρίση όπου βρίσκεται το πολιτικό μας σύστημα, και να ανταποκρίνεται στης ανησυχίες των πολιτών και στον προβληματισμό της κοινωνίας γύρω από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία των πολιτικών και των κομμάτων.

Με την παρουσίαση της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος η Ν.Δ. κλείνει ακόμη ένα σημαντικό παζλ στον δρόμο της για τις εκλογές.


Ποια ήταν τα μέλη

Τα μέλη της επιτροπής της Ν.Δ. για το Σύνταγμα ήταν τα ακόλουθα:

Πρόεδρος της επιτροπής ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Ζώης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αναστάσιος Νεράντζης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Προκόπης Παυλόπουλος και τα στελέχη Θανάσης Κατσιγιάννης και Δημήτρης Σταμάτης.


Νίκος Ελευθερόγλου(από εφημερίδα Δημοκρατία)