ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ 3 ΑΙΡΕΤΟΥΣ

Τρία κακουργήματα και τρία πλημμελήματα περιλαμβάνουν οι ποινικές διώξεις-«φωτιά» που άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας κατά τοπικών αιρετών παραγόντων και κρατικών υπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στο «κράτος της παρανομίας» της Ζαχάρως Ηλείας. Η υπόθεση αφορούσε τους εμπρησμούς παραλιακών οικιών από άγνωστους δράστες και τις παράνομες και εκδικητικές -όπως καταγγέλλεται- κατεδαφίσεις των άνω κτισμάτων από τη δημοτική αρχή.
Επειτα από έρευνες ενός έτους και την αξιολόγηση εκατοντάδων στοιχείων που περιέχονται στον ογκωδέστατο φάκελο της δικογραφίας, ο δικαστικός λειτουργός άσκησε τις εξής διώξεις:
1) Απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος.
2) Εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές σε βαθμό κακουργήματος.
3) Κατάχρηση εξουσίας από κρατικούς υπαλλήλους σε βαθμό κακουργήματος.
4) Διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας με εμπρησμό.
5) Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω.
6) Παράνομη χρήση σκαπτικού μηχανήματος χωρίς άδεια.
Οι διώξεις αφορούν πρόσωπα - αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Ζαχάρως, κρατικούς υπαλλήλους αλλά και αστυνομικούς, οι οποίοι με βάση το κατηγορητήριο εμπλέκονται ο καθένας με τον δικό του τρόπο στον «μαφιόζικο» εμπρησμό και στην κατεδάφιση των παραλιακών κτισμάτων.
Οι δικαστικές αρχές, για να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της υπόθεσης, προχώρησαν πριν από μερικούς μήνες στην έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων προσώπων. Στις έρευνες συμμετείχε και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην παράμετρο που αφορούσε την εμπλοκή αστυνομικών υπαλλήλων.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν στην «Ε» πως από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα βρίσκονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία κατά ή μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη γενικότερη εικόνα διαφθοράς στην εν λόγω περιοχή.
Εκτός των ανωτέρω στη γενικότερη έρευνα υπήρξε και η εμπλοκή διαφόρων τεχνικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις εκθέσεις και αυτοψίες των οποίων βασίστηκε το κατηγορητήριο. Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στον ανακριτή του Πύργου για τα περαιτέρω.
Το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ η «Ε» τον Φεβρουάριο του 2010 με την αποκάλυψη του εμπρησμού τεσσάρων παραλιακών κτισμάτων από αγνώστους στην περιοχή της Ζαχάρως. Οι δράστες είχαν παραβιάσει τις εξώπορτες των σπιτιών και είχαν βάλει φωτιά χρησιμοποιώντας άγνωστη εύφλεκτη ύλη. Η Π.Υ. τότε είχε κάνει λόγω ευθέως για οργανωμένη προσπάθεια εμπρησμού.
Οι εν λόγω κατοικίες -όπως είχαν καταγγείλει οι ιδιοκτήτες τους- είχαν μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής Ζαχάρως, η οποία και προσπάθησε ανεπιτυχώς και εκδικητικά να τις γκρεμίσει ως αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν σε δημόσιο χώρο, παραβλέποντας άλλα που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα αιρετών.
Δύο μήνες αργότερα δύο μπουλντόζες, με τις οδηγίες της τότε δημοτικής αρχής και παραβλέποντας τις οδηγίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ισοπέδωσαν παράνομα πέντε παραλιακά σπίτια. Τα τρία από αυτά είχαν καταστρέψει οι άγνωστοι εμπρηστές ενώ λίγες ημέρες μετά, μια μυστηριώδης μπουλντόζα τούς προκάλεσε σοβαρές βλάβες.
Ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος είχε διατάξει τη διενέργεια έρευνας και είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι η δημοτική αρχή της Ζαχάρως δεν νομιμοποιείται να κατεδαφίσει τα συγκεκριμένα σπίτια και ότι η Περιφέρεια ουδέποτε είχε δώσει τέτοια εντολή.