"Αποβράσματα κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο"


Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μίλησε για την υπόθεση των “στημένων” και τόνισε πως τα... αποβράσματα πρέπει να πάνε φυλακή. “Κάποιοι μας έλεγαν γραφικούς”. Τι είπε για τη νέα ΑΕΚ και τον Χιμένεθ.
"Αποβράσματα κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο"
Ο επιθετικός της Ένωσης μίλησε από το Τόπλιτσε όπου βρίσκεται η ΑΕΚ για προετοιμασία για όλους και όλα. Για την προετοιμασία της ΑΕΚ, για τα πράγματα που ζητάει ο Μανόλο Χιμένεθ, αλλά και για τους παίκτες... στοιχήματα που ήρθαν στον σύλλογο. Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα των στημένων αγώνων, αλλά και όσους κατέστρεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

- Θα μας κάνεις ένα σχόλιο για την προετοιμασία, για την «ελληνοποίηση» της ομάδας, αλλά και αν σου θυμίζει αυτή η σεζόν την περίοδο 2004-05;

«Γίνεται μια πολύ καλή προετοιμασία μέχρι στιγμής, αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Σε ότι αφορά στο ελληνικό στοιχείο σίγουρα είναι ισχυρό αυτή τη χρονιά, αλλά δεν λέει τίποτα αυτό, απλά σε αριθμό είμαστε περισσότεροι Έλληνες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πολύ ευχάριστο κλίμα και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και στην πορεία, όταν θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες».

- Μέχρι στιγμής η προετοιμασία σου θυμίζει την προετοιμασία του Φερέρ;

«Ναι έχουν κοινά στοιχεία με τον Φερέρ, σε ότι αφορά στη φιλοσοφία. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις. Ο προπονητής είναι εδώ δεύτερη χρονιά, έχει μπει περισσότερο στο πνεύμα και της ομάδας και της ελληνικής νοοτροπίας και προσωπικά πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί καλύτερα αυτό τον χρόνο».

- Σε έχουμε δει πολλές φορές, μαζί με τον Δέλλα και τον Καφέ να δίνετε οδηγίες στους νεώτερους παίκτες. Είναι ένας ρόλος που πρέπει να έχετε για να βοηθήσετε κι εσείς τον Χιμένεθ;

«Πιο πολύ αυτό γίνεται επειδή θέλουμε αυτά τα παιδιά να καθιερωθούν. Θα είναι μεγάλη ευχαρίστηση να «βγουν» παιδιά από την ομάδα και να γίνουν κολόνες στην πορεία, οι στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας. Γι' αυτό πολλές φορές βγαίνει ίσως και αρνητικά, λόγω της πίεσης της προπόνησης. Φωνάζουμε, μιλάμε, τσακωνόμαστε, αλλά είναι φυσιολογικό σε μια ομάδα».

- Το γεγονός ότι δεν έχουν αναδειχθεί παιδιά απ’ τις ακαδημίες, είναι κάτι που λείπει απ’ την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια;

«Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Χρόνια τώρα το συζητάμε και το φωνάζουμε, αλλά απ’ ότι έχει αποδειχθεί δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό, μια σοβαρή προσπάθεια πάνω σ’ αυτό τον τομέα, χωρίς να θέλω να θίξω όσους ασχολούνται με αυτό το κομμάτι. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν εξαιρέσω 1-2 περιπτώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι έχουν τα φόντα να κάνουν κάτι περισσότερο, δυστυχώς υστερούμε πολύ και πρέπει να δώσουμε βάση γιατί το σύγχρονο ποδόσφαιρο μας οδηγεί εκεί».

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θέλει να περάσει ο Χιμένεθ στην ομάδα;

«Αυτά που θέλει να περάσει από πέρυσι, αλλά αν θυμάστε μια δήλωσή μου, η οποία ίσως έχει παρεξηγηθεί κιόλας, είχα πει ότι η ομάδα δεν καταφέρνει να παίξει αυτό που θέλει ο προπονητής. Είμαι της ίδιας άποψης και φέτος. Η ομάδα πρέπει να είναι ευέλικτη. Καταλαβαίνω και μπορώ να σκεφτώ ότι ο προπονητής θέλει να έχει ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Είναι μια νέα προσπάθεια, στην ομάδα υπάρχουν πολλά «στοιχήματα». Μακάρι να μας βγουν. Όλοι αυτό θέλουμε. Αν μας βγουν πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που θέλει ο προπονητής. Αν όχι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Αυτή είναι η άποψή μου».

- «Στοιχήματα» ως προς το ρόστερ εννοείς;

«Όσον αφορά στους παίκτες».

- Και το ευέλικτο τι σημαίνει;

«Ότι παιχνίδι με παιχνίδι, ή αν δε σου βγαίνει κάποιο ματς, πρέπει να καταφέρνεις να ελίσσεσαι για να μπορείς να αντιστρέψεις την κατάσταση. Αν χάνεις, τουλάχιστον να χάνεις με ψηλά το κεφάλι».

- Αυτό που λες έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε, αφού ο προπονητής δοκιμάζει συνέχεια το 4-2-3-1;

«Δεν αφορά στο σύστημα. Καμία σχέση, αφού τα συστήματα για μένα δεν παίζουν κανένα ρόλο, ούτε αυτό που λέω έρχεται σε αντίθεση με ό, τι λέει ο προπονητής. Εγώ εκφέρω τη δική μου άποψη. Έτσι όπως τα φέρνω στο μυαλό μου πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο θα κάνει και ο προπονητής. Είναι πιο διαβασμένος αυτή τη χρονιά. Θα βγάλει τα συμπεράσματά του για το ρόστερ και θα ξέρει πως ακριβώς θα διαχειριστεί την κατάσταση».

- Ο προπονητής είναι με «ημερομηνία λήξης», αφού έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Το ίδιο και πολλοί ποδοσφαιριστές, ιδιαίτερα τα πρωτοκλασάτα ονόματα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομάδα;

«Όχι δε νομίζω γιατί περιμένουμε ότι θα βγουν καινούριοι παίκτες. Αν το θέλουν πραγματικά κι αυτοί, νομίζω ότι έχουν τις δυνατότητες να βγουν νέοι ποδοσφαιριστές».

- Ποιους παίκτες έχεις ξεχωρίσει απ’ τους νέους που ήρθαν στην ομάδα;

«Δε θέλω να μπω σε ονοματολογία, γιατί είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα χρόνια δε μπορούμε πλέον εύκολα να ξεγελαστούμε από προετοιμασίες. Οι προετοιμασίες ξεγελάνε. Δηλαδή μπορεί να βλέπουμε παίκτες, οι οποίοι να κάνουν εκεί πράματα και θάματα και στη συνέχεια, στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος να δείχνουν άλλο πρόσωπο. Πρέπει όμως να είσαι συνέχεια προσηλωμένος εκεί».

- Η ΑΕΚ σ’ αυτό τον μαραθώνιο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει πέρα απ’ τον Νοέμβριο; Γιατί τις δύο προηγούμενες χρονιές μέναμε νωρίς πολύ πίσω και μετά τελείωναν όλα.

«Αυτό είπα και πριν ότι υπάρχουν κάποια στοιχήματα στην ομάδα. Έχουν έρθει νέοι παίκτες και είναι σημαντικό το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε να το κάνουν αυτό. Αν όντως γίνει αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά, αλλά για να δώσουμε υποσχέσεις ή να πούμε το οτιδήποτε, δε μπορούμε να το κάνουμε. Θα είναι ψέματα».

- Επειδή η άποψή σου μετράει, κάνε μας ένα σχόλιο για ό, τι συμβαίνει γύρω μας. Φάκελος στημένα, βία στα γήπεδα, οικονομική κρίση. Η διοίκηση ζητάει να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο για να στηρίξει την ομάδα. Τελικά γιατί να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο; Εσύ θα έμπαινες σ’ αυτή τη διαδικασία;

«Ναι θα έμπαινα σ’ αυτή τη διαδικασία, γιατί δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σ’ αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι τα «αποβράσματα» που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο και το κατέστρεψαν, οι μόνοι που μπορούμε να τα αποβάλλουμε είμαστε εμείς. Οι ποδοσφαιριστές και ο αγνός φίλαθλος που θέλει να πάει στο γήπεδο να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι με την παρουσία του κόσμου θα περάσει το μήνυμα ότι εμείς θέλουμε να βλέπουμε «καθαρό» ποδόσφαιρο, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με συνάρτηση την τιμωρία αυτών των «αποβρασμάτων». Την παραδειγματική τιμωρία τους. Όποιος έχει ανάμειξη σ’ αυτή την περίπτωση και είναι ένοχος, να τιμωρηθεί παραδειγματικά» και όσο πιο σκληρά γίνεται».

- Νιώθεις ότι σ’ έχουν κλέψει μετά από όσα έχουν γίνει γνωστά;

«Δεν είναι κάτι το οποίο το νιώθω τώρα. Είναι μια κατάσταση, η οποία διαιωνιζόταν  στην Ελλάδα και θα δούμε αν συνεχιστεί αυτό. Σίγουρα έχω σκεφτεί ότι πολλά πράγματα στα παίρνουν μέσα απ’ τα χέρια και αποδείχθηκε αυτό τώρα. Στο παρελθόν μάλιστα είχαμε χαρακτηρισθεί και γραφικοί αν βγαίναμε και λέγαμε κάτι, αλλά τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τουλάχιστον ας αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό ζητάει όλος ο φίλαθλος ο κόσμος».

- Θεωρείς δηλαδή ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Η τελευταία ευκαιρία νομίζω».

- Να επιστρέψουμε λίγο στα θέματα της ομάδας. Πέρυσι κανένας δεν ήξερε τι έφταιξε και παρουσίασε αυτή την εικόνα. Φέτος ξέρετε τι χάλασε την περσινή χρονιά; Μπορούμε να το αποφύγουμε; Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί;

«Σε ότι αφορά στο περσινό κομμάτι νομίζω ότι είναι παρελθόν και πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Αυτό που δίνει αισιοδοξία σε μένα φέτος είναι ότι υπάρχει ευχάριστο κλίμα και διάθεση για προπόνηση και για να μάθουμε καινούρια πράγματα. Για να υπάρξει όμως αισιοδοξία στον κόσμο, είναι ένα ακόμα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε εμείς. Έτσι είναι η κατάσταση. Ο κόσμος βοηθάει την ομάδα και τώρα του ζητάμε για μια ακόμα φορά να βοηθήσει, αλλά εμείς είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να συνδράμουμε για να γίνει αυτό. Πρέπει εμείς να τους φέρουμε στο γήπεδο. Αν εξαιρέσουμε την τελευταία μεταγραφή της ομάδας (Γκουντγιόνσεν) δεν υπάρχουν «μεγάλα» ονόματα και νομίζω ότι τελικά ο κόσμος πλέον, λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας δεν «τρελαίνεται» και πολύ με τις μεταγραφές αεροδρομίου».

- Αυτή η αισιοδοξία σε έκανε να ανανεώσεις το συμβόλαιό σου με την ΑΕΚ και πως σκέφτεσαι τον εαυτό σου του χρόνου;

«Δε με έκανε η αισιοδοξία. Με έκανε το γεγονός ότι μ’ αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο. Μου αρέσει αυτό που κάνω και όσο με ευχαριστεί αυτό και ξυπνάω ευχάριστα να πηγαίνω στην προπόνηση θα το κάνω. Αυτό μόνο».

- Οπότε μάλλον θα σε απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα...

(Γελάει) «Μπορεί να βαρεθώ όμως σε έναν χρόνο. Δεν ξέρεις».

- Ίσως και το «στοίχημα» που έλεγες πριν σε έκανε να συνεχίσεις. Είπες δηλαδή να αφήσουμε πίσω τα προηγούμενα και να πάμε για κάτι νέο;

«Όχι, είναι μόνο αυτό που σας είπα πριν. Τίποτα άλλο».

- Σε μια συνέντευξη που έδωσες στο τέλος του πρωταθλήματος είπες ότι πέρυσι στην προετοιμασία κάναμε δηλώσεις υπεραισιόδοξες, αν και γνωρίζαμε ότι υπήρχαν προβλήματα. Φέτος τι γίνεται; Κρατάμε χαμηλούς τόνους, απλά γιατί πρέπει ή υπάρχει κάτι άλλο;

«Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό κρατάμε χαμηλούς τόνους. Αν έλεγα πέρυσι ότι είναι «στοίχημα» κάποιοι παίκτες θα με έλεγες «τρελό. Τώρα η πραγματικότητα είναι αυτή. Έχουν έρθει κάποια νέα παιδιά, τα οποία δεν τα γνωρίζαμε, τα οποία είναι νεαρά και πρέπει άμεσα να αποδείξουν και να αποδώσουν για να πάει η ομάδα καλύτερα. Χωρίς βέβαια αυτό να τους αγχώσει. Έτσι πρέπει να γίνει. Αισιόδοξοι είμαστε σίγουρα. Προχωράμε, δουλεύουμε, είναι ευχάριστη η κατάσταση, αλλά πάμε βήμα - βήμα».

- Ποια θα είναι η «ταυτότητα» αυτής της ομάδας;

«Θα είναι μια ομάδα που θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια της και μια ομάδα που θα πιέζει τόσο πολύ τον αντίπαλο, ώστε να τον αναγκάσει να κάνει το λάθος και να το εκμεταλλευθεί. Αυτό καταλαβαίνω ότι θέλει να περάσει ο προπονητής».

- Πόσο σημαντικό είναι για τους παίκτες που κάνετε προπόνηση με τις μπάλες που θα παίζετε στο πρωτάθλημα και όχι με άλλες;

«Δε νομίζω ότι παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Αυτό συνηθίζεται. Με 1-2 προπονήσεις πριν το ματς, μπορείς να συνηθίσεις τη μπάλα».