ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, οι «17» της Ευρωζώνης εξετάζουν τη θέσπιση φόρων στις τράπεζες στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο περί επιβολής τραπεζικών φόρων αφορούν ακόμη και τράπεζες που «δεν εμπλέκονται άμεσα με την Ελλάδα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως μεταδίδει και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας θα έπρεπε «να συμβάλλει στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων», χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε αυτό να συμβεί.

Η Die Welt σημειώνει ότι η Γερμανία θα επιβάλλει από το φθινόπωρο τη μείωση φόρου επί των κερδών των τραπεζών της, ώστε να δημιουργηθεί ταμείο που θα υποστηρίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σε κάθε επόμενη κρίση.

Από τους συγκεκριμένους φόρους προβλέπεται ότι θα συγκεντρωθεί περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, με στόχο να συγκεντρωθεί αποθεματικό 70 δισ. ευρώ που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περίπτωση απειλής πτώχευσης μίας χώρας.