ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η Δ. ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


"Να ενταχθεί και η Δυτική Ελλάδα, στον ενεργειακό σχεδιασμό χρήσης φυσικού αερίου!" Αυτό ζητά ο βουλευτής Αχαΐας του ΛΑ.Ο.Σ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος

«Η Ελλάδα διαθέτει πετρέλαιο, αλλά περισσότερο απ’ όλα διαθέτει φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο το προσδιορίζουμε περίπου στο 10%, του αντίστοιχου 90% του φυσικού αερίου και αυτό είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για την ενεργειακή μας στρατηγική!»
Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, ως ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Ο βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε ότι μέγιστο θέμα για τη χώρα μας είναι η ταχύτατη ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) στον ΟΗΕ: «Μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα πρώτος ο Λ.Α.Ο.Σ γνωστοποίησε την ορολογία της Α.Ο.Ζ. Απαίτησε από την Κυβέρνηση Καραμανλή να προχωρήσει, πράγμα που δεν τόλμησε.
Κατ’ επανάληψη σήμερα έχει ακουστεί από εμάς το ίδιο θέμα, αλλά και όλες οι πτέρυγες της Βουλής πλέον το αναγνωρίζουν», είπε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, για να επικεντρωθεί και στην περιοχή μας: «Πρέπει να ενταχθεί και η Δυτική Ελλάδα στον ενεργειακό σχεδιασμό χρήσης φυσικού αερίου, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει εξαιρεθεί αυτού του σχεδιασμού.
Αν εμείς ταχύτατα προχωρήσουμε στην έρευνα, αξιοποιώντας επίσης και τη δυνατότητα της ανοικτής πόρτας, της άμεσης ανάθεσης εκεί που υπάρχουν ήδη δεδομένα για την εξόρυξη πετρελαίου, κυρίως και μετά φυσικού αερίου (αναφέρω το πετρέλαιο γιατί είναι για τη Δυτική Ελλάδα ήδη πραγματοποιημένες έρευνες), τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ καλά για εμάς!»
Αναφερόμενος στα μεγέθη φυσικού αερίου που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, σημείωσε:
«Σκεφθείτε το γεγονός ότι είναι γνωστό πως το Αζερμπαϊτζάν με ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θεωρείται μεγάλη ενεργειακή δύναμη.
Σκεφθείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τη λεκάνη του Ηροδότου που έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί γειτνιάζει ακριβώς με την Κύπρο. Έχουμε τα κοιτάσματα που προσδιορίζονται ψηλά στο Φραγκοκάστελλο κάτω από την Κρήτη.
Έχουμε την κοιλάδα της Μεσσαράς, που μπορούμε να βγάλουμε και στην ξηρά φυσικό αέριο –αυτό είναι και μια αποκάλυψη στη συζήτηση- και έχουμε την περιοχή που συνορεύει με τη Βεγγάζη πλέον, μια και η Λιβύη είναι διχοτομημένη, όπου μπορεί να υπάρξει και εκεί συμφωνία.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε σε διαφορετική βάση. Αυτά τα αποθέματα είναι από 3,5 μέχρι 5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έτσι λέει η επιστημονική μελέτη και τουλάχιστον δεν φαίνεται να λανθάνει, διότι οι τρεις γεωτρήσεις του Ισραήλ βγάλουν 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά –με εκείνη του Leviathan να είναι η μεγαλύτερη…»