Γ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΕΤΤΑ



Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τους εννέα υπαλλήλους της ΕΤΤΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα  που τους αφορά και το οποίο θα συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. της Πάτρας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Γ. Δημαράς: "Παράνομη η παραμονή των υπαλλήλων στην ΕΤΤΑ"  Ο Δήμαρχος Πατρέων είχε σήμερα συνάντηση μαζί τους "Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας σέβεται και τιμά τους εργαζόμενους και βεβαίως αναγνωρίζει τη δουλειά και την προσφορά τους. Σέβεται επίσης το δικαίωμα στην εργασία και τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να διασφαλίσει την εργασία τους σε εποχές δύσκολες, που η εργασία πλήττεται με πολλούς τρόπους.
Για τους εργαζόμενους της ΕΤΑΑ για τους οποίους υπήρχε ένα μη αποσαφηνισμένο  καθεστώς  όταν αναλάβαμε, στην διαδικασία για την ενοποίηση των Νομικών Προσώπων του Δήμου, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και διερευνήσαμε κάθε δυνατότητα  μετάταξής τους  στο Δήμο Πατρέων.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, εξετάζουμε  όλους τους πιθανούς τρόπους έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την εργασία. Δυστυχώς για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις προθέσεις μας απέναντι  στους εργαζόμενους, αλλά με τους θεσπισμένους νόμους – και όπως γνωρίζετε δεν είναι ο Δήμος αυτός που νομοθετεί- δεν κατέστη  δυνατόν να βρεθεί νόμιμη λύση για τη μετάταξή τους.
Είναι η πιο δύσκολη απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο καθώς όπως όλοι γνωρίζετε, το Σώμα και βεβαίως και η παράταξή μας έχει ψηφίσει υπέρ της μετάταξης των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Δυστυχώς όμως η πολιτική απόφαση του Σώματος δεν είναι κάτι που αναγνωρίζεται από το νόμο.
Όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα, το Υπουργείο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου,  οι νομικοί του  Νομικού Τμήματος του Δήμου, αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης  κρίνουν την μετάταξη των υπαλλήλων παράνομη, γεγονός που μας δένει τα χέρια. Υπ΄ αυτή την έννοια φέρει ευθύνη και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας καθώς με καλές πάντα προθέσεις παρέτεινε την αγωνία των εργαζομένων ενώ νομικά αυτό δεν ήταν καθόλου ξεκαθαρισμένο.
Διότι ναι μεν μπορούμε να παίρνουμε ως Συμβούλιο πολιτικές αποφάσεις, αλλά αυτό είναι απλά μια ωραία έκφραση για επικοινωνιακή κατανάλωση. Δεν μπορείς ούτε να προσλάβεις, ούτε να πληρώσεις με πολιτική απόφαση όταν ο νόμος σου το απαγορεύει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι."