ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ


 Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου Δείτε όλα τα άρθρα του/της

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι... μέσα», γράφαμε στη στήλη αυτή την περασμένη Κυριακή. Και υπογραμμίζαμε ότι, εδώ και καιρό, σχεδόν κανείς δεν συζητά για ό,τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας. Κεντρικό θέμα σε όλες ανεξαιρέτως τις αναλύσεις των τελευταίων μηνών ήταν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και οι όροι αναδιάρθρωσης των οφειλών μας. Ξορκίζαμε τα «κακά πνεύματα» της Ευρώπης, πυροβολούσαμε τους κερδοσκόπους και τα μίσθαρνα όργανά τους, οικτίραμε τη Μέρκελ και τους Ολλανδούς «συνοδοιπόρους» της, αλλά δεν κοιτάζαμε καθόλου την... καμπούρα μας! Δεν συζητούσαμε για τα δικά μας λάθη, τα δικά μας πεπραγμένα, τις δικές μας παραλείψεις. Αυτά γράφαμε πριν από μία εβδομάδα. Και σήμερα, δύο μέρες μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, τα επαναλαμβάνουμε. Είναι διπλά επίκαιρα!

Η ΛΥΣΗ που επιτεύχθηκε και ανακοινώθηκε την Πέμπτη, αργά τη νύχτα, δεν είναι για πανηγυρισμούς. Και η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου έπρεπε όχι μόνο να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αλλά και να επισημάνει τις μεγάλες παγίδες και τους σημαντικούς κινδύνους αυτής της νέας πορείας που δρομολογήθηκε. Παγίδες και κινδύνους που, αν δεν προνοήσουμε και δεν προετοιμαστούμε αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή τους, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σύντομα θα ακυρώσουν τα όποια θετικά στοιχεία του «πακέτου» που συμφωνήθηκε και θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε οριστική και πολύπλευρη πτώχευση. Πτώχευση οικονομική, κοινωνική, πολιτική, αλλά και ηθική, καθώς η ήδη σοβαρά κλονισμένη εθνική μας αξιοπιστία θα καταρρεύσει πλήρως.

ΑΝ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ της λύσης των Βρυξελλών συγκαταλέγονται η διαφαινόμενη μετατροπή του Μεσοπρόθεσμου σε... μακροπρόθεσμο, που θα μας κρατήσει στο «τούνελ» της άγριας λιτότητας για δεκαετίες, και η πιθανότητα σοβαρών οικονομικών παρενεργειών στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης αποφανθούν ότι όσα συμφωνήθηκαν συνιστούν «επιλεκτική χρεοκοπία», το σημαντικότερο από τα θετικά είναι σίγουρα ότι η χώρα μας κερδίζει τώρα χρόνο και θα έχει νέες ευκαιρίες.

ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» που συμφωνήθηκε με τους εταίρους μας δεν επιλύει οριστικά και μόνιμα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μας. Δίδει απλώς μια ανάσα. Αλλωστε, η επιλογή της Γερμανίας, πίσω από την οποία σύρθηκε γι’ άλλη μια φορά η Γαλλία, είναι να μας βοηθά με το... σταγονόμετρο, ώστε να βρισκόμαστε συνεχώς υπό αυστηρή επιτήρηση και υπό έντονη πίεση. Οχι μόνο για τις μεταρρυθμίσεις που, ούτως ή άλλως, πρέπει ταχύτατα να γίνουν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και -κυρίως- για τις αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες είναι βέβαιο ότι το Βερολίνο θα έχει τα σημαντικότερα οφέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες-δορυφόροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη επιμένουν να ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις για το νέο μας δάνειο... Μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι οι αποτιμήσεις μετοχών και ακινήτων στη χώρα μας βρίσκονται σήμερα στο ναδίρ...

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι η ελληνική κυβέρνηση και ιδίως ο νέος αντιπρόεδρός της και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που έκανε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα, αποδεικνύοντας πολιτικές και διαπραγματευτικές ικανότητες, οφείλει τώρα να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, με σχέδιο, για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που πρέπει άμεσα να γίνουν στη χώρα. Η μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης βρίθει λαθών, αστοχιών και παραλείψεων. Ας τρέξουν, λοιπόν, τώρα για να τα διορθώσουν! Δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία. Αντί να συζητούν για εκλογικούς αιφνιδιασμούς και πολιτικά μαγειρέματα, ας σηκώσουν τα μανίκια και ας πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Αν η χώρα δεν επιστρέψει ταχύτατα στον δρόμο της ανάπτυξης, αν δεν αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, είμαστε χαμένοι.

ΟΙ ΝΕΕΣ, σκληρές θυσίες στις οποίες σύντομα θα κληθεί να υποβληθεί ο ελληνικός λαός πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα. Και όχι να «εξαφανισθούν», γι’ άλλη μια φορά, στη μαύρη τρύπα της κρατικής σπατάλης και διαφθοράς. Οι συνήθεις ύποπτοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, βρίσκονται πλέον στα όρια της φτώχειας και της απελπισίας. Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν τα μεγάλα εισοδήματα, αλλά και οι «μετρ» της φοροδιαφυγής, που επί δεκαετίες έκαναν «πάρτι»! Και βέβαια, πρέπει επίσης οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών να αντιληφθούν ότι οι σημερινοί, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές «πνίγουν» κάθε επενδυτική σκέψη ή διάθεση. Απαιτείται ένα νέο, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, με αναπτυξιακή και όχι εισπρακτική λογική.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας μας, ο φιλόδοξος κ. Ευ. Βενιζέλος, έχουν μια μοναδική και ίσως τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν την αδιέξοδη εθνική μας πορεία των τελευταίων δύο ετών. Ο χρόνος είναι αρκετός, αλλά όχι απεριόριστος. Αν δεν εργασθούν εντατικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά, το νέο πακέτο των Βρυξελλών θα αποδειχθεί απλή... ασπιρίνη, όπως ακριβώς αποδείχθηκαν τα δύο προηγούμενα Μνημόνια! Και η διάγνωση στην περίπτωσή μας δεν είναι πονοκέφαλος... Η χώρα βρίσκεται στην εντατική!
Aπό: realnews