ΞΕΦΕΥΓΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ CDS ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πέρα από κάθε έλεγχό έχει ξεφύγει πλέον σε όλη την Ευρώπη η διακύμανση των συμβολαίων ένταντι ενδεχόμενης πτώχευσης. Βάζοντας στο "παιχνίδι" ακόμα και οικονομίες οι οποίες έως πρόσφατα έδειχναν να είναι στο απυρόβλητο. Κι αυτή τη φορά, ο λόγος δεν αφορά στην ιταλική, η οποία, πλέον, είναι μέρος του προβλήματος, αλλά στη γαλλική (!), που αρχίζει να γίνεται.
Μια απλή ματιά στη διαμόρφωση των CDS στα πενταετή ομόλογα, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Το πρώτο ιστορικό ρεκόρ, σε αυτό το επίπεδο, για τους Γάλλους, σημειώθηκε χθες το βράδυ, όταν το εν λόγω ασφάλιστρο έκλεισε μια ανάσα από τις 130 μονάδες βάσης, που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για το Παρίσι. Κι όπως είναι φυσικό προκάλεσε ρίγος στις Βρυξέλλες. Βεβαίως, η απόφαση που χωρίζει το εν λόγω CDS από το ελληνικό είναι χαώδης.
Για την ιστορία κι όχι μόνο να αναφερθεί ότι το ασφάλιστρο του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες κοντά στις 3.000 μονάδες βάσης και σήμερα ετοιμάζεται να κατακτήσει νέες κορυφές. Το ίδιο, όμως ισχύει πλέον και με το ιρλανιδικό ή το πορτογαλικό, που οδεύουν ολοταχώς προς τις 1300 μονάδες βάσης και μετά προς τις 14000 μονάδες.
Ο αγώνας δρόμου μεταξύ τους έχει να κάνει με το ποιο θα φτάσει ...πρώτο. Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καθώς σε αυτά τα επίπεδα οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων δείχνουν ότι δεν δίνουν καμία ποιθανότητα επιίωσης αυτών των οικονομιων μέσα στην επόμενη πενταετία. Σιγά - σιγά στο ίδιο κλαμπ μπαίνει τόσο η ισπανική όσο και η ιταλική οικονομία κι αν μεθαύριο στις Βρυξέλλες δεν βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του χρέους, τότε η Παρασκευή ενδεχομένως να είναι και η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών για πολλούς στην Ευρώπη.