ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Ολίγον αντισυνταγματική» έκρινε αμερικανικό Εφετείο τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης που έφερε η κυβέρνηση Ομπάμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διάταξη που προβλέπει πως η αγορά ασφάλισης είναι υποχρεωτική αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ωστόσο, το υπόλοιπο...
μέρος της μεταρρύθμισης μπορεί να παραμείνει σε ισχύ.

To Εφετείο, με έδρα την Ατλάντα, δέχθηκε την προσφυγή 26 Πολιτειών των ΗΠΑ που υποστήριζε πως το Κογκρέσο υπερέβη τις εξουσίες του με την εν λόγω διάταξη, υποχρεώνοντας κάθε πολίτη να αγοράσει ασφάλιση. Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με δύο ψήφους υπέρ και μία κατά.

Σε ισχύ

Έκρινε όμως παράλληλα πως το υπόλοιπο μέρος του νόμου μπορεί να παραμείνει σε ισχύ. Η μεταρρύθμιση είχε βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης Ομπάμα, με τους Δημοκρατικούς να πανηγυρίζουν περίπου ως επαναστατικές τις αλλαγές ενώ οι Ρεπουμπλικανοί την αντιμάχονταν ακόμη και μετά την ψήφισή της. Άλλωστε, η προσφυγή των 26 Πολιτειών έγινε από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες και Ρεπουμπλικανούς εισαγγελείς.

Η απόφαση του Εφετείου, σημειώνει το Reuters, αποτελεί μεν «χαστούκι» για το Λευκό Οίκο -που επέμενε στη νομική ορθότητα της διάταξης- αλλά η συνταγματικότητα της διάταξης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Άλλο Εφετείο, με έδρα το Σινσινάτι, έχει ήδη κρίνει συνταγματική την εν λόγω διάταξη ενώ εκκρεμεί η απόφαση τρίτου Εφετείου, στο Ρίτσμοντ, για το ζήτημα. Η απόφαση του Εφετείου του Σινσινάτι έχει ήδη εφεσιβληθεί, παίρνοντας το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την «έντονη διαφωνία του» με την απόφαση του Εφετείου της Ατλάντα και εκτιμά ότι «η εν λόγω δικαστική απόφαση εν καιρώ θα καταρριφθεί».
  
«Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μία, μόνον, από τις πολλές που θα εκδοθούν για το νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, τις ερχόμενες εβδομάδες, τους ερχόμενους μήνες. Τελικά, είμαστε βέβαιοι ότι ο νόμος θα κριθεί συνταγματικός», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.