ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Τουρκία, το οποίο καλείται να εκλέξει την νέα ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα τη Δευτέρα. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με παρόντα τα 11 από τα 16 μέλη...
του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν μόνο οι εννέα από τους 14 αξιωματικούς με τον βαθμό του στρατηγού, του ναυάρχου ή του πτέραρχου.

Τέσσερις από τους απόντες ήταν αυτοί που παραιτήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο πέμπτος, ο πτέραρχος Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας είναι προφυλακισμένος στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση «Βαριοπούλα».

Πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο προσωρινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ (με τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε κατ’ιδίαν συνάντηση δύο ωρών), ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

Πάντως, για δύο από τους παρόντες αξιωματικούς εκκρεμούν δικαστικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων, εμπλέκεται στην υπόθεση Εργκένεκον, ενώ εισαγγελέας έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον διοικητή της Στρατιάς Αιγαίου, στρατηγό Νουσρέτ Τάσντελερ στην υπόθεση σχετικά με τις ιστοσελίδες αντικυβερνητικής προπαγάνδας.

Το Συμβούλιο θα γνωστοποιήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις αποφάσεις του την Πέμπτη.

Ως προς τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, είναι δεδομένο ότι θα αναλάβει ο αρχηγός του επιτελείου του Στρατού Ξηράς, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ μέχρι την Παρασκευή αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και προβλήματα ως προς τις υπόλοιπες θέσεις. Πρώτος στην ιεραρχία στο Στρατό είναι ο στρατηγός Μπερκ και δεύτερος ο στρατηγός Γκιουνέρ που αμφότεροι δεν έχουν τη συμπάθεια της κυβέρνησης.