ΙΑΠΩΝΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΥΦΩΝΑ ΡΟΚΕ


Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα Ρόκε στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται. Οι περισσότεροι παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό...
τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, ο αριθμός των τραυματιών σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 314.
Ο τυφώνας κατευθύνθηκε στην πόλη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας, αναγκάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τρίτη και ήταν αιτία να διακοπούν την Τετάρτη το απόγευμα οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο Τόκιο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατομμυρίων επιβατών.
Η Tokyo Electric Power Co, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, ανακοίνωσε ότι μόνο μέρος του εξοπλισμού παρακολούθησης υπέστη βλάβες με την εισροή βρόχινου νερού στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται οι αντιδραστήρες αλλά δεν φαίνεται ο τυφώνας να προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Η TEPCO ανέφερε ότι πραγματοποιούνται οι τελικοί έλεγχοι.
Στις εγκαταστάσεις παραμένουν τεράστιες ποσότητες μολυσμένου ύδατος που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των αντιδραστήρων, όταν ο σεισμός και το τσουνάμι του Μαρτίου προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας των ψυκτικών συστημάτων.
Ο τυφώνας Ρόκε, που πλέον υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, βρισκόταν ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας στις 11:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα με βορειοανατολική κατεύθυνση και ταχύτητα 70 χλμ. την ώρα.
Ηταν ο δεύτερος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία αυτό το μήνα, μετά τον Τάλας που σάρωσε το δυτικό μέρος της χώρας και άφησε πίσω του σχεδόν 100 νεκρούς και αγνοούμενους. Δύο με τέσσερις τυφώνες σαρώνουν κάθε χρόνο την Ιαπωνία.