ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Ευρεία σύνοδος για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Βερολίνο με τη συμμετοχή των ηγετών του...
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα συμμετάσχουν: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Η ευρεία σύνοδος θα ολοκληρωθεί με μία συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην οποία θα συμμετέχει και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Η σύνθεση των συνομιλητών καθιστά προφανές ότι η γερμανίδα καγκελάριος «πήρε στα σοβαρά» τις συστάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ οι οποίοι κάλεσαν τους Ευρωπαίους να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες και πολύ περισσότερο το Βερολίνο αντιλαμβάνονται ότι οι μέχρι τώρα επί μέρους λύσεις με την κατά περίπτωση «διάσωση» Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας δεν έχουν περιορίσει τα προβλήματα. Αντιθέτως δικαιώνουν τις «Κασσάνδρες» των αγορών που βλέπουν «διαλυτικές τάσεις» στους κόλπους της ευρωζώνης ή ακόμα και τους ψύχραιμους οικονομολόγους που επισημαίνουν ότι οι συνταγές είναι απλώς «ασπιρίνες για τον πονόδοντο».

Επί τάπητος θα τεθεί η μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των Είκοσι (G20) πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Την ίδια ώρα το θέμα επεξεργάζεται και μία ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της Γερμανίας και του Μεξικού. Τα συμπεράσματά της  θα παρουσιαστούν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 στις 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες.

Οι βάσεις του διεθνούς νομισματικού συστήματος δεν έχουν αλλάξει πραγματικά αφότου καταργήθηκε το 1971 η μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, για να περάσει ο κόσμος σε ένα σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών, στο πλαίσιο του οποίου τα διάφορα παγκόσμια νομίσματα εξελίσσονται χωρίς να υπάρχει εξάρτηση μεταξύ τους.

Εκ των πραγμάτων, το διεθνές νομισματικό σύστημα κυριαρχείται από το δολάριο, το οποίο αποτελεί αποθεματικό νόμισμα σε διεθνές επίπεδο, και χαρακτηρίζεται από μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων καθώς και από σημαντικά φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ένα από τα σενάρια που αναφέρονται για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος είναι η εισαγωγή ενός άλλου διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, πιο διαφοροποιημένου επειδή θα δημιουργηθεί από το συνδυασμό των αξιών πολλών εθνικών νομισμάτων πρώτου επιπέδου.

Την ευρεία σύνοδο του Βερολίνου θα ακολουθήσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Παρίσι. Δύο μέρες αργότερα οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τέλος στις 3 και 4 Νοεμβρίου οι ηγέτες του G20 θα βρεθούν στις Κάννες προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.