ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 8 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Νέα φορολογικά «πλήγματα» στα εισοδήματα των φορολογούμενων με αυξήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος ακινήτων, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση δεκάδων...
φοροαπαλλαγών προωθεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου.
Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα μπαίνει στην τελική ευθεία και αφού εγκριθεί από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και να ψηφισθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Μετά τη μείωση-σοκ του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν από μηδενική βάση την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον όλες οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις και στο συρτάρι μπαίνουν τα σχέδια για μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε ΦΠΑ και επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

1. Επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές 1%-4% θα μειωθεί από τις 12.000 ευρώ πιθανότατα στις 5.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου για την επιβολή της ειδικής εισφοράς θα ισχύσει το 2012.
Ουσιαστικά, το αφορολόγητο όριο της εισφοράς θα εξομοιωθεί με το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Συνεπώς, το επόμενο έτος η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» θα επιβληθεί σε όσους θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ για το 2011. Υπολογίζεται ότι με τη μείωση του αφορολογήτου θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά για τα εισοδήματά τους πάνω από 2.000.000 φορολογούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.
2. Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ η φορολογική κλίμακα σχεδιάζεται από την αρχή. Στο τμήμα του εισοδήματος από 5.000 έως 8.000 ευρώ εξετάζεται να φορολογηθεί με συντελεστή 5%, ενώ υπάρχει πρόταση να ισχύσει συντελεστής 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και φθάνουν έως και 700 ευρώ. Παρεμβάσεις που θα φέρουν πρόσθετους φόρους σχεδιάζονται και στα μεσαία κλιμάκια δηλαδή μεταξύ 16.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι οποίοι ενδεχομένως θα έχουν μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.000 ή 12.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ και τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.
3. Έμμεση κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με την επιβολή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που ανατρέπει πλήρως το ισχύον καθεστώς φορολογίας για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να εφαρμοσθεί το 2012 προβλέπει ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται με βάση πλέγμα κριτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Τα υπόλοιπα συστατικά του αλγόριθμου που θα προσδιορίζει το εισόδημα θα είναι το είδος, ο χρόνος και ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, η κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, η ακίνητη περιουσία και ο τρόπος διαβίωσης, καθώς και το φορολογικό ιστορικό. Το πλέγμα των νέων κριτηρίων θα αυξήσει δραστικά το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων που με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σήμερα αφορολόγητοι θα πληρώσουν φόρο. Το 2012 το τέλος επιτηδεύματος αυξάνει από τα 300 στα 500 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για επιτηδευματίες με έδρα σε πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους, ενώ για κάθε υποκατάστημα επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ.
4. Νέο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση για περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις, καθώς και στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το ψαλίδισμα θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με τον πήχυ να τοποθετείται στα 20.000 - 30.000 ευρώ. Ήδη με τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ η έκπτωση φόρου για τα ενοίκια και τα δίδακτρα έχει μειωθεί από τα 240 ευρώ στα 100 ευρώ.
5. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία αναμένεται να «φουσκώσει» το «λογαριασμό» του ειδικού τέλους ακινήτων που θα πληρώσουν το 2012 περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.
6. Περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
7. Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008.
8. Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο 2012.