ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ


Την ικανοποίησή του για την αποκατάσταση του προβλήματος με τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας εξέφρασε ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το Θεσμικό Πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.  
«Είναι σημαντικό όπως έγινε σήμερα να εισακούονται από την Κυβέρνηση οι ανάγκες των πολιτών και να επιδιορθώνονται νομοτεχνικές αστοχίες. Όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Υφυπουργός κ. Δριβελέγκας σε σχετική παρέμβασή μου, φέρνει τη ρύθμιση με την οποία επιλύονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε συμπολίτες μας ως προς τη χρήση ιδιοκτησιών χαρακτηρισμένων ως γαίες υψηλής παραγωγικότητας, τις οποίες δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν ακόμη και αν δεν είναι αγροτικά εκμεταλλεύσιμες. Με αυτό τον τρόπο επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα για χιλιάδες Έλληνες που πλέον μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους. Ασφαλώς πρέπει άμεσα όπως έχει δρομολογήσει το Υπουργείο να εκδοθούν οι χάρτες των Ζωνών υψηλής παραγωγικότητας για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.
Ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο, επισήμανε τις διαχρονικές παθογένειες του αγροτικού τομέα στη χώρα μας: τα φαινόμενα εκφυλισμού σε συνεταιρισμούς και συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις, την ελλιπή εκπαίδευση και ενημέρωση των αγροτών, τον πολυκατακερματισμό της αγροτικής γης και την ελλιπή ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, τις ασύδοτες και σπάταλες πολιτικές χρηματοδότησης στον αγροτικό τομέα και τις μονοσήμαντες επιδοτήσεις, τους αναποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που επέτρεψαν τις παράνομες “ελληνοποιήσεις” προϊόντων, τις κουτοπόνηρες αγροτικές επενδύσεις και το δίκτυο των μεσαζόντων στην εμπορία και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων που ουσιαστικά λυμαίνονται τον ιδρώτα των αγροτών.
«Η αναγκαία αναδιάρθρωση και εξυγίανση του αγροτικού τομέα πρέπει να γίνει με πυξίδα την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη χρήση καλών πρακτικών που εφαρμόζουν οι υγιείς ελληνικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί και την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών. Το μέλλον στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας βρίσκεται στην έννοια της συμπληρωματικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι παράγουμε αγροτικά προϊόντα, τα πιστοποιούμε, τα συσκευάζουμε, τα μεταποιούμε, τους δίνουμε ονομασία προέλευσης, διαθέτουμε ποιοτικά προϊόντα στις τοπικές επιχειρήσεις και στις διεθνείς αγορές, δημιουργούμε με τις ντόπιες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια)και διαφημίζουμε (εκθέσεις )το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο, με το οποίο συμπληρώνουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αυτό θα πει προϊόντα με προστιθέμενη αξία, έτσι ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων ώστε να αποτελέσουν το δεύτερο πυλώνα μετά τον τουρισμό στην αναπτυξιακή ανοικοδόμηση της χώρας.
Σήμερα λοιπόν, μετά το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδίων, το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και Εφοδίων, θεσπίζουμε το Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, ανοικοδομούμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε νέα υγιή βάση με στόχο να λειτουργούν με διαφάνεια, με χρηστή διαχείριση των πόρων, υπέρ των συνεταιριστών, υπέρ των ίδιων των αγροτών. Κάνουμε πράξη τη συμβολαιακή γεωργία, το Παρατηρητήριο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικών Εφοδίων, το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων και οργανώνουμε τα καλάθια των αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Στη δική μας περιφέρεια, στη Δυτική Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι ίδιοι οι αγρότες και να αποκτήσουμε όλοι καταναλωτική συνείδηση των ελληνικών τοπικών προϊόντων. Αλλά παράλληλα, απαιτείται η στήριξη της αγροτικής παραγωγής με την ολοκλήρωση δικτύων και υποδομών, με την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και με τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κυρίως, όμως, μετά από συζητήσεις που έχουμε κάνει στην επαρχία με τους αγρότες, για την επιστημονική στήριξη των αγροτών από τους γεωπόνους, πρέπει να φύγουν οι γεωπόνοι από τα γραφεία και να επιστρέψουν στο χωράφι. Μόνο αν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργαστούν δημιουργικά θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την αλυσίδα της αγροτικής ανάπτυξης και να δώσουμε στα προϊόντα μας ισχυρό εξαγωγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» τόνισε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.