ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!!!!Με έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο την Παρασκευή απαντά η Τουρκία στη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, το σκάφος θα συνοδεύεται από πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Η Τουρκική κυβέρνηση, είναι εξοργισμένη από τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ στη γεώτρηση και δεν περνάει μέρα που να μην απειλεί ή να μην προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.
Την Τετάρτη, προχώρησε σε παράνομη συμφωνία με τα Κατεχόμενα για τον ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας, ενώ απείλησε με αποκλεισμό από έργα στην Τουρκία, όσες αμερικανικές ή ισραηλινές εταιρείες συμμετάσχουν στη γεώτρηση.
Ανακοίνωση-πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ
Τον τερματισμό των γεωτρήσεων ζητεί εκ νέου από την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Κύπρο "να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις, είναι το ζητούμενο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "έτσι, θα καταστεί δυνατός ένας συμβιβασμός που θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της Κύπρου στους δύο λαούς που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του Νησιού".
Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει ακόμη ότι η "συμφωνία" περί "υφαλοκρηπίδας" μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων "λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη τα νόμιμα, ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του Νησιού".
Αναφέρει τέλος ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή αδειών για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας εκ μέρους των κατεχόμενων.
Χριστόφιας: "Η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία"
Παράνομη χαρακτήρισαν ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τη λεγόμενη "συμφωνία" για την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή του, άκυρη και άνευ περιεχομένου την εν λόγω "συμφωνία", τονίζοντας ότι "η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λαμπρινίδη στη Νέα Υόρκη ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "η Τουρκία παρανομεί πάνω στην παρανομία" και πρόσθεσε ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε, αντίθετα, έχουν να κερδίσουν πολλά, διότι τα θέματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει προς τις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα απ΄ αυτήν την εκμετάλλευση".
Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε τη λεγόμενη "συμφωνία" υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, υποστηρίζοντας ότι "είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα - και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων".