"Μπαλώματα" στο επίμαχο άρθρο 37

Με στόχο να λειανθούν αρκετές ενοχλητικές γωνίες του πολυνομοσχεδίου, ο υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλος κατέθεσε 4 αλλαγές την Τρίτη. Στο 25% η μεγαλύτερη μείωση αποδοχών. Μέχρι το 2014 οι κλαδικές συμβάσεις

"Μπαλώματα" της τελευταίας στιγμής έγιναν την Τρίτη δια χειρός του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στις κλαδικές συμβάσεις, στα θεμέλια του οποίου στηρίζεται η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Το άρθρο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ βουλευτές όπως η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη απείλησε με καταψήφιση.
Ο κ. Βενιζέλος, προκειμένου να κατευνάσει τις φωνές αντίδρασης και ανταρσίας στο ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.
Μία από αυτές προβλέπει πως το ποσοστό της μέγιστης ετήσιας μείωσης των αποδοχών το 2012 από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου περιορίζεται από το 30% στο 25%.
"Υπολογίσαμε τα δημοσιονομικά μεγέθη μέχρι τα ακραία όριά τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2012 και μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρυθμό απορρόφησης των όποιων επιπτώσεων ξεκινώντας όχι από το 30%, αλλά από το 25% στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος", δήλωσε ο Βενιζέλος για το ποσοστό της άμεσης μέγιστης μείωσης αποδοχών, που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε επίσης αλλαγή, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επεκτείνει με διοικητική πράξη την ισχύ της κλαδικής σύμβασης και σε αυτούς, που δεν έχουν υπογράψει.
"Αυτή η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παράγραφο 5 του άρθρου 37 αναστέλλεται. Τώρα προσδιορίζουμε ότι αυτή η ρύθμιση είναι μια προσωρινή ρύθμιση που επίσης διαρκεί όσο διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Είναι μέτρο εντεταγμένο σε μια κατάσταση εθνικής και οικονομικής ανάγκης", αποσαφήνισε ο Βενιζέλος.
Ακόμη, στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Εξισορρόπησης, όπου θα κατευθύνεται μέρος των χρημάτων από τη φοροδιαφυγή.
"Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ο πολίτης ότι ο αγώνας που δίνουμε και που δίνει κι αυτός μαζί μας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, λειτουργεί ανταποδοτικά με ευαισθησία ως ένας μηχανισμός που κλείνει πληγές, που μειώνει, που απαλύνει για την ακρίβεια, τις πληγές που έχει ανοίξει η μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και αναδιάρθρωσης της χώρας υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης που είναι αναγκαίες για να υπάρχουμε ως χώρα και ως οικονομία", τόνισε στην Ολομέλεια ο υπουργός.
Ο ίδιος κατέθεσε αλλαγή στο νομοσχέδιο που αφορά στους πόρους του πράσινου ταμείου, οι οποίοι όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους και με αυστηρές εγγυήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.