ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει "την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής προστριβής ή ενέργειας που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών", αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την...
ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το οποίο εξασφάλισε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να ζητήσει να ενισχυθεί ο συντονισμός των εξωτερικών πολιτικών της Τουρκίας με αυτών της ΕΕ.

Η έκθεση αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των ετήσιων εκθέσεών της για τις χώρες που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η ΕΕ αναμένεται να αναγνωρίσει ότι "δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό" να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας "για περισσότερο από έναν χρόνο" και να προτείνει ως αντιστάθμισμα "μια νέα εποικοδομητική φάση στις σχέσεις" μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης την Τετάρτη να εκφράσει τη λύπη της για τις ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις στο Κόσοβο, στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως και για το αδιέξοδο όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ.