ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ


Μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε για πολλοστή φορά το θέμα της Ξερόλακκας και γενικότερα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέλουμε με συνοπτικό τρόπο να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Ο ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΞΕΡΟΛΑΚΚΑΣ
Δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται σήμερα, ότι αυτός ο ΧΥΤΑ, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Έχει εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια εξαντλήσει την χωρητικότητά του. Ακόμα και αν δεχτούμε, ότι σήμερα γίνεται ταφή, αυτή σε καμμία περίπτωση δεν είναι υγειονομική. Γίνεται (παράνομη) επέκτασή του στα πρανή, διανοίγονται τάφροι υποδοχής σκουπιδιών, χωρίς καμμία προστασία του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά αν υφίσταται στεγανότητα σε οποιοδήποτε σημείο λόγω της συσσώρευσης τεράστιων υπερκείμενων φορτίων. Δεν υπάρχουν συστήματα απαγωγής ή καύσης του βιοαερίου, η τεράστια υπέρβαση ύψους, κάνουν την κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Και για εκδήλωση πυρκαγιών αλλά και για συνολική κατάρευση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, έπρεπε να έχει ήδη κλείσει! Κατά τούτο δεν είχαν κανένα νόημα οι αλεπάλληλες συζητήσεις και παρατάσεις. Νόημα θα είχαν μόνο οι απαραίτητες ενέργειες για να το διασφαλίσουν. Οι οποίες δεν έγιναν. Και αυτό συνιστά τεράστια πολιτική ευθύνη. Θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ (ΣΜΑ)
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης είναι απαραίτητος για την μεταφορά των σκουπιδιών σε οποινδήποτε προορισμό. Και αυτό το γνωρίζουν πλέον ειδήμονες και μη. Από την στιγμή λοιπόν που η Δημοτική Αρχή του κ. Δημαρά, είχε υποσχεθεί το κλείσιμο της Ξερόλακκας, γιατί δεν σχεδίασε τον σταθμό μεταφόρτωσης από τον Γενάρη; Αρχίζοντας από την χωροθέτησή του, με ικανό χρόνο δημόσιας διαβούλευσης, διεκδίκησης της χρηματοδότησής του και έχοντας ικανοποιητικό χρόνο για την κατασκευή του; Δεν γνώριζε η Δημοτική Αρχή τους απαραίτητους χρόνους; Δεν γνώριζε τις πιθανές εμπλοκές, τις κοινωνικές αντιδράσεις; Όποιος και να 'ναι ο λόγος, αυτό είναι δική της πολιτική ευθύνη. Ναι! Υπάρχουν ευθύνες και στους προηγούμενους. Ο ΣΜΑ, έπρεπε να έχει χωροθετηθεί πολλά χρόνια πρίν. Αυτό όμως δεν μετριάζει τις ευθύνες του κ. Δημαρά. Ούτε συμψηφίζονται με αυτές των προηγούνενων.
Η παράταξή μας, όλα αυτά τα είχε έγκαιρα υποδείξει. Ακόμα από την προεκλογική περίοδο.
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;
Η Δημοτική Αρχή μας πληροφόρησε, ότι διερευνά 17 άλλους ΧΥΤΑ για την μεταφορά των σκουπιδιών. Διαφωνούμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Τα σκουπίδια της Πάτρας πρέπει να πάνε στον ΧΥΤΑ του Φλόκα. Όχι μόνο γιατί είναι όμορος και αυτό προβλέπει ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Αλλά γιατί το επιβάλλει η λογική και το συμφέρον των Δημοτών. Μας δημιουργεί κατάπληξη η τόσο εύκολη παραίτηση του κ. Δημάρχου από τον στόχο αυτό. Γιατί ακόμα, είναι τεχνικά εύκολο να μεγαλώσει η χωρητικότητά του, όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει στο Δημοτικό Συμβουλιο, για να έχουμε χρόνο για την κατασκευή νέου κυττάρου. Θα χρειαστεί ίσως επίμονος διάλογος και με τον Δήμο Δυτικής Αχαίας και με τις υπερκείμενες αρχές. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Πρωτίστως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Κυβερνηση.
ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αρχικά θα αναφέρουμε, ότι επιβάλλεται να ακολουθήσουμε με την μέγιστη ταχύτητα και με θρησκευτική ευλάβεια τις παραπάνω λύσεις, γιατί η κατασκευή οποιουδήποτε εργοστασίου, σε κάθε περίπτωση, δεν αφορά την προσεχή πενταετία. Όσοι «οδύρονται», για την τάχα απώλεια των πιστώσεων, απλά δεν λένε την αλήθεια. Οι δημοπρατήσεις έχουν ανασταλεί με Κυβερνητική απόφαση. Είτε γιατί άλλα κελεύει η κ. Μέρκελ, είτε γιατί απλά δεν έχουν χρήματα.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε για μία ακόμα φορά ότι: Δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε μία λύση που αυξάνει το κόστος διαχείρησης 6 έως 8 φορές! Θα κάνουμε κάθε τι για να μην επιτρέψουμε με Δημοτική απόφαση την λεηλασία των Δημοτών, στο όνομα των συμφερόντων οποιουδήποτε επιχειρηματία! Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στις εναλλακτικές μορφές διαχείρησης. Που είναι ηπιώτερες, οικονομικώτερες, φιλικότερες στο περιβάλλον.
Τις παραπάνω απόψεις μας τις καταθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Θα τις επαναλάβουμε σε κάθε ευκαιρία.