Γαλλογερμανική συμφωνία για διεύρυνση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ

Με στόχο τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε εγγυητή, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας φέρονται να συμφώνησαν στη διεύρυνσή του

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, που φέρονται να δήλωσαν, πως οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία για διεύρυνση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Στόχος της συμφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο, ώστε να λειτουργεί ως εγγυητής, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της ΕΚΤ.
Παράλληλα, θα μπορεί να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να επιτυγχάνουν το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας 9%, που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τις εν λόγω πληροφορίες, αλλά χαρακτήρισαν τα δημοσιεύματα "τελείως λάθος".
Με δηλώσεις τους σε διεθνή πρακτορεία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν, πως δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Βερολίνο και Παρίσι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συζητούν για τα περί "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, με τη Γερμανία να πιέζει για "κούρεμα" της τάξεως του 50%.
"Πιστεύαμε, πως το πακέτο της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα. Ωστόσο, φαίνεται πως προφανώς δεν ήταν αρκετό", δηλώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα.