ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, πιθανότατα με ευρεία συμμετοχή τεχνοκρατών υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι -πρώην επιτρόπου της Κομισιόν και νυν ισόβιου γερουσιαστή- με στόχο την ανακοίνωση του σχήματος... 
το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Κυριακή. Οι Ιταλοί ετοιμάζονται μεν για κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, με άσχημο οιωνό το πρώτο πακέτο λιτότητας που ήδη κυρώθηκε από τη Γερουσία, αλλά βρήκαν την διάθεση να πανηγυρίσουν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.
Οι διαβουλεύσεις άρχισαν από το πρωί της Κυριακής, οπότε και ο Ιταλός πρόεδρος υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.
Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου έξω από το πρωθυπουργικό περίμενε την παραίτηση του Καβαλιέρε, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες στη Γερουσία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» -με συνοδεία, μάλιστα, ακόμη και ορχήστρας. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.