ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Σοκ και παγωμάρα σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε η απόφαση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή στο εσωτερικό της χώρας μας. Αρνητικά είναι τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ και οι χρηματαγορές...
προσπαθούν να συνέλθουν από την αναπάντεχη απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού. Στο Παρίσι έχει σημάνει συναγερμός με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, να συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών και του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Στο Βερολίνο υψηλόβαθμοι παράγοντες της κυβέρνησης Μέρκελ αλλά και της Βουλής εκφράζουν οργή με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Ρ. Μπρούντερλε να είναι ο πιο εκφραστικός. "Εκνευρίστηκα από την είδηση [του δημοψηφίσματος]" σχολίασε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δεν απέκλεισε τη χρεοκοπία της Ελλάδας στην περίπτωση που το "όχι" επικρατήσει στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επισήμανε, δε, πως ο Γ. Παπανδρέου έλαβε την απόφαση χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους εταίρους στην Ε.Ε.

Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού "ήταν αναπάντεχη και προκαλεί αβεβαιότητα (...) ενόψει της συνόδου των G20 στις Κάννες" σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι.

Σκληρή γλώσσα υιοθετεί η Φινλανδία με τον αρμόδιο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα στην ουσία θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου εάν το δημοψήφισμα απορρίψει τη δανειακή σύμβαση.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλεν Θόρνινγκ-Σμιτ, εξέφρασε απορία για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν κατανοεί το σκοπό του δημοψηφίσματος και προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Η αναγγελία του Ελληνα πρωθυπουργού έπαιξε το ρόλο σκωτσέζικου ντους στις χρηματαγορές όλου του κόσμου με το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηρίων να κινείται πτωτικά, ενώ το ευρώ αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου.