"ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ"


Το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Μπάιντεν τονίζει...
ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο την χορήγηση άδειας επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Πάντως, ο Τ. Μπάιντεν επαίνεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επιστροφή των περιουσιών μη μουσουλμανικών βακουφίων και την καταβολή αποζημίωσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μη χορήγηση άδειας για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συνιστά οιωνό ανωμαλίας, που φαλκιδεύει την εικόνα της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει επισκεφτεί την Άγκυρα και στη συνέχεια μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, λίγο πριν «πετάξει» για την Αθήνα.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπάιντεν θα φτάσει στην Ελλάδα και στις 11 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, καθώς και με τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.