ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ


Το αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το Ιράν στα ανατολικά της επικράτειάς του ενδέχεται να είναι μη οπλισμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ που εκτελούσε αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν, βάσει ανακοίνωσης...
που εξέδωσε η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν (ISAF). Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα δηλώνει την ίδια στιγμή ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη» έως αυτή τη στιγμή ότι κατερρίφθη το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στη Ασφάλεια (ISAF) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό στο οποίο αναφέρονται οι Ιρανοί ενδέχεται να είναι αμερικανικό μη οπλισμένο αναγνωριστικό αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολή στο δυτικό Αφγανιστάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι χειριστές έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους και εργάζονταν για να διακριβώσουν την κατάστασή του, επισημαίνει η ISAF.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στην Καμπούλ και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη διεθνή διάσκεψη που λαμβάνει χώρα στη Βόννη της Γερμανίας.

Ο στρατός του Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν Al Alam μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου RQ-170 Sentinel. Την είδηση μετάδωσε και το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν Fars που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Στρατιωτική πηγή του Ιράν, απείλησε με αντίποινα «ακόμα και εκτός συνόρων» για την παραβίαση του εναέριου χώρου του. «Η απάντηση του στρατού του Ιράν στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από το αμερικανικό κατασκοπευτικό, δεν θα περιορίζεται πλέον στα σύνορα του Ιράν» δήλωσε η στρατιωτική πηγή στο σταθμό Al Alam.

Τα αεροσκάφη RQ-170 Sentinel, κατασκευής Lockheed-Martin, αποτελούν τα τελευταίας γενιάς μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά των ΗΠΑ. Τουλάχιστον ένα αεροσκάφος αυτού του τύπου παρείχε υποστήριξη στην επιχείρηση για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Επίσημες φωτογραφίες των Sentinel δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς το σχετικό πρόγραμμα παραμένει «απόρρητο». Εντούτοις από ανεπίσημες φωτογραφίες γνωρίζουμε ότι έχουν το σχήμα ιπτάμενης πτέρυγας, όπως τα «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2, ενώ ο κωδικός RQ υποδηλώνει ότι δεν φέρουν όπλα.

Τα RQ-170 επιχειρούν κυρίως στο Αφγανιστάν και οι σχεδιαστές έχουν αποφύγει να ενσωματώσουν «άκρως ευαίσθητες τεχνολογίες stealth» επειδή ακριβώς επιχειρούν συχνά πάνω από εχθρικό έδαφος.