Η ΑΓΩΓΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Π+13 ΑΝΟΙΞΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ


Η αγωγή Πάγκαλου κατά της «Π+13» άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου

Η αγωγή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην «Π+13» με την οποία ζητά από την εφημερίδα, τον εκδότη και το διευθυντή της ένα εκατομμύριο ευρώ γιατί, όπως γράφει, «η σε βάρος μου εξύβριση, υπαίτια διά του Τύπου εξύβριση, την οποίαν τέλεσαν εν γνώσει και με σκοπό εξύβρισης οι εναγόμενοι, με αποκλειστικό σκοπό το δημόσιο διασυρμό μου», άνοιξε για μια ακόμη φορά τη συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα στην κριτική και στη σάτιρα. Οι πρωτοφανείς αντιδράσεις στην κίνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και το κύμα συμπαράστασης προς την εφημερίδα μας απέδειξαν πόσο καυτό είναι το ζήτημα της ελευθερίας της κριτικής ειδικά αυτή τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης κρίσης που απειλεί να μετατρέψει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σε υπηκόους του Μπαγκλαντές. Και σε αυτή την πολιτική που μας οδήγησε εδώ πρωτεργάτης ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο «κύριος όλοι μαζί τα φάγαμε». Αυτό ανέδειξαν στις δηλώσεις εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος και του δημοσιογραφικού κόσμου που μίλησαν στο προηγούμενο φύλλο της «Π+13». Αυτό αναδεικνύεται και από δημοσιεύματα στα κυριακάτικα φύλλα, καθώς και στη λεγόμενη blogόσφαιρα όπου δεκάδες χιλιάδες ήταν οι «επισκέψεις» στις σχετικές αναφορές για την αγωγή του αντιπροέδρου. Δημοσιεύουμε σήμερα μερικές από αυτές τις αναφορές μαζί με μερικά σκίτσα διάφορων εποχών που διατηρούν πάντα την επικαιρότητά τους.

«Συνεχίζεται η “προληπτική τρομοκρατία” με αγωγές»
Στο «Παρόν» του περασμένου Σαββάτου – Κυριακής δημοσιεύτηκε το παρακάτω σχόλιο: «Μείζον ζήτημα για τη λειτουργία του Τύπου αποτελεί το καθεστώς των αγωγών. Η νέα αγωγή που κατέθεσε εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας “Παρασκευή+13” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, Θόδωρος Πάγκαλος, έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δέχονται οι εφημερίδες από πολιτικούς και λοιπά στελέχη του δημόσιου τομέα που ενοχλούνται από τις αποκαλύψεις ή το σχολιασμό για τη δράση τους.
Πρόκειται για μια “βιομηχανία αγωγών” που κανείς από τους πολιτικούς δεν επιθυμεί να αλλάξει, παρά τη γνώση πως πρόκειται για ένα εξοντωτικό μέτρο, διότι λειτουργεί επ’ ωφελεία τους. Θεωρούν τις αγωγές ως ασπίδα τους. Και χρήματα μπαίνουν στην τσέπη των πολιτικών και, το σημαντικότερο, ο φόβος της κατάθεσης αγωγής λειτουργεί ως “προληπτική τρομοκρατία”.
Οι περισσότεροι σκέφτονται πολλές φορές τι θα γράψουν και αν θα προβούν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αφού ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να «φάνε» καμιά αγωγή και θα έχουν να αντιμετωπίσουν το κόστος της δικαστικής αντιπαράθεσης και ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση. Έτσι, οι εφημερίδες επιλέγουν κάποιες φορές να γράφουν μισές αλήθειες και να αφήνουν στο σκοτάδι το αναγνωστικό κοινό, με το κόστος να χάσουν αναγνώστες, ενώ πολλοί από τους εμπλεκομένους με το δημόσιο χρήμα μένουν εκτός φυλακής».
Στην ίδια εφημερίδα ο καλός συνάδελφος Μάρκος Μουζάκης σημείωσε στη στήλη του: «Τι να πει κανείς για την αγωγή του Πάγκαλου ενάντια στην εφημερίδα “Παρασκευή+13”; Ποιους χαρακτηρισμούς να χρησιμοποιήσει;
Αυτός είναι άνθρωπος! Αλλά μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση η σιωπή των περισσότερων ΜΜΕ γι’ αυτή την πολιτική αθλιότητα! Τόση πια εξάρτηση, τόσος φόβος;».

«Μαζί… φιμώνουμε;»
Στη «Real news» γράφτηκαν τα εξής: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δεν αντέχει την κριτική και τη σάτιρα. Ο κατ’ επανάληψη υβριστής των Ελλήνων κατέθεσε αγωγή κατά του εκδότη της “Παρασκευής+13”, Αιμίλιου Λιάτσου, για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εναντίον του. Είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος επέλεξε εφημερίδα που εκδίδει ένας δημοσιογράφος για να κάνει άσκηση εξουσίας και επιβολή λογοκρισίας;».

Τα 58 ακίνητα
Στο «Πρώτο Θέμα» ο δημοσιογράφος Νίκος Νικητέας σχολίασε: «Για την αγωγή Πάγκαλου στην “Παρασκευή+13” ζητώντας 2 εκατ. ευρώ τα λόγια είναι φτωχά, γι’ αυτό θα περιοριστούμε να πούμε μόνο ότι το χαράτσι για τα 58 ακίνητα που διαθέτει πρέπει να πόνεσε!».

Η δημοσιογραφική κριτική
Αναφορά στο θέμα έκανε και η εφημερίδα «Αυγή»: «Γουρουνιές. Για προσπάθεια λογοκρισίας κατηγορεί η ΕΣΗΕΑ τον Θ. Πάγκαλο εξαιτίας της αγωγής που έκανε στην εφημερίδα “Παρασκευή+13”, με την οποία ζητάει αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ από το διευθυντή Αιμ. Λιάτσο και το διευθυντή Έκδοσης Σπύρο Σουρμελίδη, για εξύβριση. Η εφημερίδα δημοσίευσε φωτομοντάζ με την κεφαλή γουρουνιού, το οποίο περιείχε και σχολίαζε δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, με το πρόσχημα της προστασίας του ατόμου, που είναι σεβαστή, να τίθενται φραγμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στη δημοσιογραφική έρευνα και κριτική, λέει η ΕΣΗΕΑ».

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΗΝΥΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ένιωσα ότι πρέπει να λογοδοτήσει»
Ήταν από εκείνους που αντέδρασαν άμεσα στο «μαζί τα φάγαμε», στο «κοπρίτες», στο «αντιπαραγωγικοί» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου. Ως πρόεδρος που ήταν στην Ένωση Πυροσβεστών Αρχιπυροσβεστών Πυρονόμων Αττικής (ΕΠΑΠΑ) ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Η αντίδρασή του περιορίστηκε κυρίως στην έκδοση ανακοινώσεων της Ένωσης με τις οποίες καταδίκαζε τις δηλώσεις. Εντούτοις όταν ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και πρωτοπορώντας πριν βγουν οι Αγανακτισμένοι στις πλατείες, έστησε τον Οκτώβριο του 2010 στην πλατεία Συντάγματος μια σκηνή και διαμαρτυρόταν μαζί με συναδέλφους του για τις περικοπές στους μισθούς των πυροσβεστών και τις μειώσεις των κονδυλίων. Ενοχλημένος από τις τότε δηλώσεις του κ. Πάγκαλου η αφίσα που είχε κολλήσει τότε έξω από τη σκηνή ξεκινούσε με τη δήλωση: «Δεν τα φάγαμε μαζί!». Πέρσι το καλοκαίρι από «μάχιμος» πυροσβέστης και συνδικαλιστής αποστρατεύτηκε από το Σώμα της Πυροσβεστικής και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να αποχωρήσει από την προεδρία της ΕΠΑΠΑ, εντούτοις καθώς αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, τύποις παραμένει ακόμη πρόεδρός της. Όμως όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος αποφάσισε μια μέρα να χαρακτηρίσει αυτόν και όσους αντιδρούσαν στα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου ως «φασίστες», «ηλίθιους» και «μαλάκες», δεν επικαλέστηκε αυτή την ιδιότητά του και ως απλός πολίτης που ένιωθε ότι θιγόταν και υβριζόταν από τις δηλώσεις στο γαλλικό κανάλι κατέφυγε στην εισαγγελία και υπέβαλε μήνυση σε βάρος του αντιπροέδρου. «Τουλάχιστον από ηθικής πλευράς νιώθω ήσυχος», είχε δηλώσει στην «Π+13» που ανέδειξε την υποβολή της μήνυσης στο ένθετο «Ένστολος» της 9ης Δεκεμβρίου. «Δεν δέχομαι να αποκαλεί “κοπρίτες” εμάς (σ.σ. εννοούσε τους πυροσβέστες) που έχουμε τόσα θύματα. Όχι μόνο τραυματισμούς. Θύματα. Πάμε σε ένα συμβάν και δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Αν θα γυρίσουμε σώοι. Δεν καθόμαστε καθόλου και μας υβρίζει; Ξέρω ότι καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία, όμως ταυτόχρονα θεωρώ ότι πρέπει να λογοδοτήσει για όλα αυτά και γι’ αυτό τον μήνυσα», μας είχε πει.