ΚΟΥΒΑ: AΠΕΒΙΩΣΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ


Ένας Κουβανός πολιτικός κρατούμενος, ο Βίλμαρ Βιγιάρ, ηλικίας 31 ετών, απεβίωσε χθες Πέμπτη σε ένα νοσοκομείο έπειτα από απεργία πείνας 50 ημερών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπολιτευόμενος Ελισάρντο Σάντσες. Ο Βίλμαρ Βιγιάρ είχε πάψει να δέχεται τροφή για να διαμαρτυρηθεί για μια...
καταδίκη σε φυλάκιση τεσσάρων ετών που του επιβλήθηκε στις 24 Νοεμβρίου από δικαστήριο, διευκρίνισε ο Σάντσες, ο οποίος διευθύνει την Κουβανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης (CCDHRN), μια οργάνωση που είναι παράνομη, αλλά γίνεται ανεκτή από τις αρχές.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και ο Βίλμαρ Βιγιάρ απεβίωσε στις 18.45 (τοπική ώρα, 01.45 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σάντσες, ο Βίλμαρ Βιγιάρ βρισκόταν εδώ και πολλές ημέρες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Σαντιάγο ντε Κούβα, 900 χλμ. νοτιοανατολικά της Αβάνας.

H CCDHRN «θεωρεί πως η ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για το θάνατο του Βίλμαρ ανήκει στην κουβανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Ελισάρντο Σάντσες.

Ο θάνατος αυτού του πολιτικού κρατουμένου επιβεβαιώθηκε από τον επίσημο ιστότοπο Yohandry.

Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο κουβανού πολιτικού κρατουμένου έπειτα από απεργία πείνας. Το 2010, ο Ορλάντο Σαπάτα, 42 ετών, απεβίωσε έπειτα από νηστεία 85 ημερών. Θεωρούνταν «κρατούμενος συνείδησης» από την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνή Αμνηστία.