Α ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο έχει καταθέσει ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη να οριστεί χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα αιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ελεγχόμενων προσώπων.
Συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:
«Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών αποτελεί τη πιο ουσιαστική διαδικασία για τον αναδρομικό έλεγχο της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και του παράνομου πλουτισμού δεκαετιών.
Εκκρεμούν στις τράπεζες χιλιάδες αιτήσεις του ΣΔΟΕ για το άνοιγμα των λογαριασμών ελεγχόμενων προσώπων και ύποπτων μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι τράπεζες καθυστερούν εσκεμμένα μέχρι και έξι έως οκτώ μήνες την απόδοση στοιχείων των πελατών τους, ενημερώνοντας τους ότι ελέγχονται, ώστε να έχουν το χρόνο «διευθέτησης» των καταθέσεων τους, σαμποτάροντας την ελεγκτική διαδικασία των φοροεισπρακτικών οργανισμών του κράτους.
Οι τράπεζες υπονομεύουν στην πράξη τη νομοθετημένη άρση του τραπεζικού απορρήτου στερώντας από το δημόσιο την επιστροφή μεγάλων ποσών και τη δυνατότητα ανακατανομής των βαρών της κρίσης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Είναι ενήμερος για την υπονομευτική συμπεριφορά των τραπεζών στην προσπάθεια εντοπισμού και είσπραξης μεγάλων ποσών τα οποία αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής;
2.      Έχει στόχο να ορίσει δεσμευτικό χρονικό περιθώριο, μέσα στο οποίο οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα αιτούμενα στοιχεία;»