ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ : O ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 10 ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Διονυσόπουλος
(από το Πρώτο Θέμα)
Στο εξωτερικό είναι γνωστός ως ο επιστήμονας που έχοντας επινοήσει στη διάρκεια της καριέρας του 10 νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, έσωσε ή διευκόλυνε τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας ανά τον κόσμο που έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο εσωτερικό οι περισσότεροι τον ξέρουν όχι μόνο... 
ως επιστήμονα αλλά και ως άνθρωπο, αφού το γραφείο του, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, παραμένει πάντα ανοιχτό για όσους χρειάζονται βοήθεια και βεβαίως ιατρική παρακολούθηση. Ο λόγος για τον καθηγητή Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και διευθυντή της Α' Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α., κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη (φωτογραφίες), ο οποίος, την εποχή που η χώρα μας βάλλεται πανταχόθεν, έδειξε με την έρευνά του πως υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα που δημιουργεί, που αναπτύσσεται και παράγει έργο που τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης. Έχοντας την τύχη να κάνει το μεράκι του για την έρευνα μία από τις βασικές πτυχές του επαγγέλματός του, ο κ Στεφανάδης έγινε πριν από μερικές ημέρες ο πρώτος Έλληνας ερευνητής που ξεπέρασε το φράγμα των 1000 δημοσιεύσεων ερευνητικών εργασιών σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά (www.stefanadis.gr), σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων (www.pubmed.com - Medline). Μία διάκριση που ήρθε ως επιστέγασμα της μακρόχρονης ερευνητικής δουλειάς που πραγματοποιείται στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική και η οποία στο σύνολό της αντανακλάται στον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανακοινώσεων των ερευνητικών εργασιών της που γίνονται δεκτές στα μεγαλύτερα διεθνή ιατρικά συνέδρια. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι στο σχετικό κατάλογο η Α΄ Καρδιολογική Κλινική βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά σε αριθμό ανακοινώσεων ερευνητικών εργασιών από άλλα μεγάλα καρδιολογικά και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια ή το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη αντίστοιχα.

«Η έρευνα δεν είναι απλά ένας ακόμη τομέας της ιατρικής, είναι τρόπος ζωής. Σημαίνει να σκέπτεσαι και ταυτόχρονα να υλοποιείς τη σκέψη σου. Έρευνα σημαίνει "ψάχνω την αλήθεια η οποία υπάρχει κάπου και πρέπει κάποιος να τη βρει". Υπάρχουν διάφορα επίπεδα έρευνας και διάφορες μορφές. Υπάρχει η βασική έρευνα που χρειάζεται στο επίπεδο της γενετικής ή της μοριακής ιατρικής και που σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαρτημένη από την υψηλή τεχνολογία. Είναι ένας ερευνητικός τομέας που δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολο για κάποιον να καταπιαστεί εδώ στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως υπάρχει η κλινική και η πρωτότυπη έρευνα σε επινοήματα, η οποία είναι πιο εύκολη να γίνει στη χώρα μας, αφού δεν χρειάζεται πολλά χρήματα. Ο αμερικανός για να κάνει έρευνα νέων συσκευών σε πειραματικό επίπεδο χρειάζεται ένα πακτωλό χρημάτων, στην Ελλάδα είναι πιο φθηνά και ενδεχομένως πιο εύκολο να γίνει αυτό . Και εδώ είναι το εντυπωσιακό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε πιο καλά ποιοτικά αποτελέσματα, κάτι που πιστοποιείται με μια απλή περιήγηση σε έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και επιθεωρήσεις» αναφέρει σχετικά ο κ. Στεφανάδης μιλώντας στο Θέμα. Ο καθηγητής Καρδιολογίας δεν παραλείπει παράλληλα όμως να αναφερθεί και στη σημαντική πρόοδο που γενικά έχει κάνει η ιατρική τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με δεδομένο ότι το φαινόμενο που παρατηρούνταν παλαιότερα με τα καραβάνια των ασθενών που έφευγαν για ιατρικά κέντρα του εξωτερικού, έχει σχεδόν εντελώς εκλείψει.

«Σήμερα, εκτός απειροελάχιστων εξαιρέσεων, αυτό έχει πάψει να γίνεται. Βεβαίως και σε ορισμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχει μια αυξημένη εξειδίκευση σε κάποιες παθήσεις. Αλλά ανάλογη εξειδίκευση σε κάποιες άλλες παθήσεις έχει αναπτυχθεί και στη χώρα μας. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η κλινική μας, ένα διάστημα που αντιμετώπισε πολλές περιπτώσεις ασθενών με στένωση της μητροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, είχε αναπτύξει μία μέθοδο, δική μας πατέντα, την οποία εν συνεχεία κάναμε και εξαγωγή σε άλλες χώρες. Αυτή η νόσος τείνει να εξαλειφθεί βεβαίως σήμερα, αλλά πριν από περίπου 15 χρόνια εμείς ήμασταν, αν όχι το καλύτερο, σίγουρα ένα από τα καλύτερα κέντρα αντιμετώπισής της στον κόσμο» τονίζει ο κ. Στεφανάδης, συμπληρώνοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα η ερευνητική δραστηριότητά της Κλινικής έχει εστιαστεί και στην επεμβατική θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης.

«Είναι γνωστό ότι περίπου το 1\3 του πληθυσμού έχει αρτηριακή υπέρταση. Από αυτούς ένα σημαντικό ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους δίνεται. Εμείς εδώ έχουμε επινοήσει και δοκιμάζουμε σε πειραματικό επίπεδο μία μέθοδο που με απλά λόγια, σαν σκοπό έχει την απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας ώστε με την καταστολή του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, με επεμβατικό τρόπο και χωρίς φάρμακα να θεραπεύουμε την υπέρταση» επισημαίνει ο διευθυντής της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου».

Στην Ελλάδα έχουμε τη λογική του μέσου όρου

Εκτός από τις αναφορές του στον τομέα της έρευνας και της ιατρική, ο κ Στεφανάδης δεν παραλείπει να σταθεί ιδιαίτερα και στην έτερη ιδιότητα του ως τακτικός καθηγητής της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θέση στην οποία εκλέχθηκε το 2002 και αφού είχε προηγηθεί η εφαρμογή στην πράξη πολλών ιδεών του σε παγκόσμια πρωτιά, όπως η «ανάδρομη» τεχνική της διάνοιξης της στενωμένης μιτροειδούς βαλβίδας και η μέτρηση της θερμοκρασίας της αθηρωματικής πλάκας για πρώτη φορά σε ζωντανό άνθρωπο. Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, θα του απονεμηθεί ο τίτλος του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα των ΗΠΑ, ενώ το 2007 θα αναλάβει Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η Ελλάδα και το βλέπω και με τους φοιτητές μου στην Ιατρική Σχολή, έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο και αυτό είναι το ελληνικό μυαλό, το οποίο ενώ στο εξωτερικό μεγαλουργεί, στο εσωτερικό είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί. Είναι γεγονός ότι το σύστημα Παιδείας στη χώρα μας αδυνατεί να αξιοποιήσει τους ικανούς με αποτέλεσμα σταδιακά να επέρχεται μία ομογενοποίηση των πάντων. Όταν τοποθετείς «στο ίδιο τσουβάλι» τους καλούς με τους κακούς, είναι λογικό ότι στο τέλος τα πάντα λειτουργούν στη λογική του μέσου όρου. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. Νομίζω ότι είναι ο καιρός να δημιουργηθούν και στη χώρα μας κάποια κέντρα αριστείας, όπου θα μπαίνουν οι καλύτεροι και όχι οι τυχαίοι μέσω κλήρωσης» επισημαίνει ο κ. Στεφανάδης. Να σημειώσουμε πως ως επιστέγασμα της μεγάλης παραγωγής επιστημονικού έργου και προσφοράς του στην ιατρική επιστήμη, κατάτη διάρκεια του πρόσφατου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας, - είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια του κόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α.- τοΑμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας απονεμήθηκε στον κ Στεφανάδη το Βραβείο του ιδρυτή του Κολλεγίου «Simon Dack».
Ο κ. Στεφανάδης γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύεται με το συγκεκριμένο βραβείο από τη μεγαλύτερη επιστημονική εταιρία Καρδιολογίας στον κόσμο- ένα βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στην επιστήμη και τα δρώμενα στην Καρδιολογία.