Η Αθηνα των αθλιων και νεοαστεγων


Ολικός παγετός πλήττει και την Αττική. Ίσως για τους πολλούς αυτό να είναι χαρά. Δεν ζούμε όμως μόνοι σε αυτή την πόλη.
Κάποτε οι άστεγοι ήταν οι περιθωριακοί. Οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν επιλέξει να ζουν "εκτός συστήματος", να μην πληρώνουν να μην δουλεύουν. Ενίοτε ήταν και χρήστες τοξικών ουσιών ή εξαρτημένοι από το αλκοόλ, τον τζόγο κ.λπ.
Όχι πια!
Οι νεοάστεγοι είναι ένας ορισμός ο οποίος καταρρίπτει αυτή, την προηγούμενη πραγματικότητα, και αναδεικνύει τη θλιβερή πτυχή της νεοελληνικής μας κοινωνίας.
Για να μεταφέρουν την καινούργια πραγματικότητα του κέντρου, εκεί που οι ξενύχτες περπατάνε δίπλα από ανθρώπους χωρίς στέγη, δίχως ζέστη και με ανύπαρκτα όνειρα.
Η αρχή έγινε στο μετρό στο Μοναστηράκι. Καταγράφηκαν θλιβερές σκηνές, από τους "άθλιους" της σύγχρονης εποχής.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, δίπλα στα νυχτερινά κέντρα και στα μπαρ, άλλος άστεγος έχει εγκαταλείψει τη "φωλιά" του και ψάχνει τον κάδο με τα σκουπίδια.
Δεν είναι φιλικός, καταλαβαίνει πως κάτι άλλο θέλουμε. Για λίγο προσπαθεί να κρυφτεί, μετά τον κερδίζει η πείνα... δεν δίνει σημασία ούτε στην κάμερα ούτε στους περαστικούς...
Στην Πειραιώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Οι άστεγοι μπλέκονται με τοξικομανείς, στην περιοχή της Ομόνοιας, σε ένα περίεργο μείγμα. Ούτε να δούνε δεν θέλουν δημοσιογράφους, ειδικά με κάμερα, πόσο μάλλον να τους μιλήσουν.
Πιο χαμηλά στην Πειραιώς, στο ύψος του ΙΚΑ, δύο άστεγοι βρίσκονται έξω από το μεγάλο κτίριο.
Ο ένας είναι ξύπνιος, παρά το προχωρημένο της ώρας και προσπαθεί να ζεσταθεί.
Μας παρατηρεί επίμονα ωστόσο καταφέρνουμε να "κλέψουμε" ένα πλάνο μέσα από το όχημα μας.
Όσο προχωρά η ώρα, τόσο περισσότερο ο αρχικός επαγγελματικός κυνισμός παραχωρεί τη θέση του σε μία θλίψη, για να μην πούμε απελπισία.
Η Αθήνα δεν θυμίζει σε τίποτα την πρωτεύουσα την προ δέκα ή ακόμα και επτά ετών.
Κάτω από τις φωτεινές ταμπέλες των τραπεζών, μέσα στις κεντρικότερες πλατείες της πόλης, συνάνθρωποι μας κουλουριασμένοι και σκεπασμένοι ψάχνουν για λίγη ζεστασιά.
Η πιο συγκλονιστική εικόνα όμως μας περιμένει ανάμεσα στην οδό Σταδίου και την Πανεπιστημίου, σε μία μικρή πάροδο.
Επί της Πανεπιστημίου στέκει περήφανο μεγάλο, κεντρικό κτίριο τράπεζας, έχει και φύλακα.
Λίγα μέτρα πιο κει όμως, ένα ζευγάρι αστέγων έχει κυριολεκτικά φτιάξει ένα "τσαρδί". Με έναν πλαστικό μουσαμά για το κρύο, έχει βάλει μέχρι και δοχεία με φωτιά για να ζεσταίνεται... νέοι άνθρωποι πάνω σε ένα στρώμα μέσα στο κρύο... προσπαθούμε να είμαστε διακριτικοί...
Το οδοιπορικό μας στη χειμωνιάτικη, νυχτερινή Αθήνα τελειώνει με ένα τελευταίο πλάνο στην Ιπποκράτους.
Άνθρωπος - ερείπιο- κοιμάται καθιστός ακουμπισμένος σε ένα πεζούλι.
Η Αθήνα του 2012 είναι εδώ...
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά; Υπάρχει κάποια αφετηρία; Πώς φτάσαμε από τους "περιθωριακούς" άστεγους στη σημερινή εικόνα με ανθρώπους μορφωμένους, πτυχιούχους και πρώην εργαζόμενους να συνωστίζονται σε συσσίτια και πλατείες;

Το Κέντρο δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Αβραμόπουλου, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, με αποτέλεσμα τώρα πια το Κέντρο να προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί την κατάσταση, αφού οι δυνατότητές του ήταν για πολύ μικρότερο αριθμό αστέγων.
"Τώρα είναι πάρα πολλοί", όπως λέει η διευθύντρια του Κέντρου.
Το Κέντρο είναι υπεύθυνο για το συσσίτιο στους άστεγους, άνεργους και πεινασμένους της πρωτεύουσας.
Όπως όμως τονίζει η κ. Νούση, αυτό δεν είναι λύση. Το ζήτημα είναι πως θα καταφέρει η Πολιτεία να μην επιτρέψει να αυξηθούν οι νεοάστεγοι και οι νεόπτωχοι και να βρεθούν ολόκληρες οικογένειες στην ουρά για ένα πιάτο με ζεστό φαί.
Μετά το διήμερο αυτό ρεπορτάζ, ανάβοντας το καλοριφέρ σπίτι για να ζεσταθώ σκέφτηκα με έμφαση αυτό που δεν είχα αντιληφθεί τόσο καιρό πριν.
Πως εμείς έχουμε να ζεσταινόμαστε, έχουμε στέγη, διαθέτουμε και κάποιο έστω "ταπεινό" όχημα. Ακόμα και φίλους έχουμε για να μας συμπαρασταθούν.
Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας όμως δεν έχουν τίποτα από αυτά. Χωρίς να είναι ευθύνη τους.
Τηλέφωνα για βοήθεια και χώροι ανάπαυσης
Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια.
Αναλυτικά οι χώροι αυτοί είναι:
- Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
- Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
- Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
- Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69
όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465.
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.