Δεκαδες νεκροι σε αγωνα στην Αιγυπτο

Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια πρωτοφανών επεισοδίων μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οπαδοί της Αλ Μασρί, αμέσως μετά το 3-1 επί της Αλ Αχλί, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια και ακολούθησαν βίαιες συμπλοκές, αφού επιτέθηκαν σε αντίπαλους παίκτες και φιλάθλους.Δείτε φωτογραφίες και βίντεο. 

Ο αριθμός των νεκρών, όπως μεταδίδει το «Αλ Τζαζίρα» ξεπερνά τους 70, οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 200, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτε επίσημα από τις αρχές της πόλης Πορτ Σαΐντ που φιλοξένησε τον αγώνα. 

Υπάρχει παρελθόν αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ομάδων και οι οπαδοί της γηπεδούχου αρχικά επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές της Αλ Αχλί και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το πέταλο των φιλοξενούμενων. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότεροι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα ασφυξίας ή χτυπημάτων στο κεφάλι. 

Πολλά από τα θύματα φαίνεται πως είναι αστυνομικοί που προσπάθησαν να σταματήσουν το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή των πρωταθλημάτων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ποδοσφαιριστές που τραυματίστηκαν ελαφρά. 

 

Ανταποκριτές ξένων Μέσων θεωρούν πως τα φαινόμενα βίας στην Αίγυπτο σχετίζονται άμεσα με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά κι εκείνα που ακολούθησαν. Η απόπειρα να πνιγεί η εξέγερση στο αίμα έκανε το λαό της χώρας να βλέπει ως «κόκκινο πανί» τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι φοβούμενοι αντίποινα, λάμπουν –πλέον- δια της απουσίας τους και από τα γήπεδα κάνοντάς τα να φαντάζουν «ξέφραγα αμπέλια». 

«Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της χώρας, Χασάμ Σεϊχά, ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε -επικαλούμενο στρατιωτική πηγή- πως η αποστολή της Αλ Αχλί φυγαδεύτηκε με ελικόπτερα! 

  •