ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Δραστικές αλλαγές στη φορολογία προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των...
ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως οι εκπτώσεις τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

Προτείνονται επίσης αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την απλοποίηση του συστήματος εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα.

Υπάρχουν και προτάσεις όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα, τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δύο άλλων κομμάτων - εκτός του ΠΑΣΟΚ - που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ προτείνει:

- Τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου συντελεστή 11% μόνο για τα
ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

- Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία προτείνεται να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.

- Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που σήμερα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

- Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί.

- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

- Την αύξηση σε 25% του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες.

- Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.

- Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

- Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.

- Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

- Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.

- Την δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.