ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΛΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Ψαρά
(από το Έθνος)
Τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση και των συζύγων τους έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συγγενείς και φίλοι που φέρονται να λάμβαναν μεγάλα ποσά. Με ποιον τρόπο «ψάρευαν» τα...
θύματά τους. Δικαιούχος του ΙΚΑ φερόταν να έχει λάβει περίπου 9.000 ευρώ από επιδόματα μητρότητας και βοηθήματα τοκετού. Μόνο που όταν κλήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία να καταθέσει, η γυναίκα... αποκαλύφθηκε άγαμη, χωρίς τέκνα και χωρίς... ιδέα για τα χρήματα που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό της.
Πρόσωπο που δεν έχει ασφαλιστεί ποτέ στο ΙΚΑ φαινόταν να έχει νοσηλευτεί εκτάκτως σε ιδιωτικό νοσοκομειακό ίδρυμα. Επιταγή ύψους 12.000 ευρώ είχε εκδοθεί για την κάλυψη των εξόδων του και είχε εισπραχθεί -πάντως όχι από τον ίδιο- από υποκατάστημα τράπεζας στην Καλλιθέα.
Αυτές είναι μόνο δύο από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμπλακεί άθελά τους στην απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ. Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Οικονομική Αστυνομία αναφέρουν πως τουλάχιστον 500 άτομα εμπλέκονται βεβαιωμένα στην υπόθεση, χωρίς να έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια από αυτά γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος.
Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η έρευνα να επεκταθεί και σε άλλα υποκαταστήματα.
Υστερα από εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία ταυτότητας των υπαλλήλων που συμμετέχουν στο κύκλωμα και των συζύγων τους δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την 55χρονη Ελένη Μπουραζάνη και τον 63χρονο σύζυγό της Κωνσταντίνο Καραΐσκο που κατοικούν στο Μοσχάτο, την 50χρονη Χριστίνα Πατεράκη που κατοικεί στον Αλιμο, την 52χρονη Χρυσούλα Φέρρα και τον 43χρονο σύζυγό της Παναγιώτη-Αλέξανδρο Αιματίδη που κατοικούν στην Καλλιθέα, την 68χρονη Χριστίνα Σουρίδη που ζει στη Νέα Σμύρνη και την 66χρονη πρώην υπάλληλο Μυρσίνη Θωμάκου που κατοικεί στη Λακωνία.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται συγγενείς, κουμπάροι και φίλοι των «πρωταγωνιστών», που είτε λάμβαναν μεγάλα ποσά, είτε μεσολαβούσαν σε τρίτους προκειμένου να εκδοθούν επιδόματα και παροχές στο όνομά τους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», ο 43χρονος σύζυγος που συνελήφθη φέρεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 82.000 ευρώ, χωρίς να έχει ούτε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ούτε και την ασφαλιστική ικανότητα. Ηταν εκείνος που το 2011 επένδυσε στην αγορά ταξί - που κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ΙΧ από την αστυνομία.

Η βίλα στο Λαγονήσι διέθετε και αυτή πισίνα, «προστατευμένη» από τα αδιάκριτα βλέμματα


Τι εισέπραξαν
Επίσης, κουμπάρα μίας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να έχει εισπράξει 116.000 €, ο άνδρας της 88.000 ευρώ και τα παιδιά της 132.000 €, όλα... δώρα από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Χρήματα φαίνεται να έχουν δοθεί και στην οικογένεια της ταμία του υποκαταστήματος Καλλιθέας: ο άνδρας της έλαβε 22.500 €, η κόρη της 41.000 €, ο γιος της 25.000 €, η νύφη της 96.000, ενώ ποσά έχουν λάβει και οι ανιψιές, οι ξαδέρφες και το... υπόλοιπο σόι. Εξάδελφος άλλης κατηγορούμενης φαίνεται να είχε λάβει οικογενειακώς 720.000 €.

Η αποκάλυψη ότι η «συγχωριανή» τους εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας ανοίγει πλέον τα στόματα των κατοίκων του Βαρνάβα
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που «ψάρευαν» τους τρίτους, στο όνομα των οποίων εξέδιδαν τα βοηθήματα του ΙΚΑ. Εργαζόμενη σε εταιρεία αισθητικής, που φαίνεται να είχε λάβει παροχές, κατήγγειλε στους αστυνομικούς ότι συνάδελφός της την έφερε σε επαφή με μία από τις κατηγορούμενες, η οποία την έπεισε να λάβει ποσό για νοσήλια, τα οποία τελικά μοιράστηκαν η υπάλληλος του ΙΚΑ και η «ενδιάμεση», δίνοντας και στην ίδια ένα μικροποσό.
«Μια σημαντική υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Επιβεβαιώνεται ότι η ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Ν. Μάρκου.
ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ
Μέχρι στιγμής, έχουν βεβαιωθεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες ερευνώνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη κυρία του λαϊκού πενταγράμμου φαίνεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών και έπεσε από τα σύννεφα όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για τις παροχές ύψους 10.000 ευρώ που είχε «λάβει» εν αγνοία της.
ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΒΙΛΑ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
«Παλάτια» κρυμμένα από τα αδιάκριτα βλέμματα
Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη στο Λαγονήσι φαίνεται ότι είναι από... χέρι αρχιτέκτονα. Πολυεπίπεδη κατασκευή, πισίνα που κρύβεται από τα αδιάκριτα βλέμματα, μπάρμπεκιου προστατευμένο από τον καιρό.
Δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως με τον μισθό δημοσίου υπαλλήλου στο ΙΚΑ θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί αυτή η τριώροφη οικοδομή. Ωστόσο, ελάχιστοι στη γειτονιά της στον λόφο Ξελαφτάκη γνώριζαν τι ακριβώς επαγγέλλεται και πώς ζει η γυναίκα. Οπως και οι συναδέλφισσές της, και η ίδια φρόντιζε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να μη δίνει αφορμές για σχόλια.
Παρά τα πολυτελή εξοχικά, τα ακριβά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και το ρευστό που διέθεταν, οι υπάλληλοι -κατά κοινή ομολογία- δεν έδιναν δικαιώματα με πολυτέλειες. Στις γειτονιές όπου διέμεναν, τα διαμερίσματά τους ήταν... σεμνά και ταπεινά και στη δουλειά τους φαίνονταν αυτό που λέμε «τύπος και υπογραμμός».
Ολοι φαίνεται να έχουν «πέσει από τα σύννεφα» μετά τις αποκαλύψεις. Οπως μας είπαν ασφαλισμένοι, οι γυναίκες μέσης ηλικίας ήταν κοινωνικές, ευχάριστες και χαμηλών τόνων. «Τίποτα πάνω τους δεν «πρόδιδε» την πολυτέλεια που φαίνεται να απολάμβαναν στη ζωή τους εκτός δουλειάς», μας είπαν χαρακτηριστικά, τονίζοντας το σημείο που τους σόκαρε περισσότερο: το ποσό των 966.000 ευρώ που έκρυβε μία εξ αυτών σε κουτί από πάνες! Μάλιστα ο σύζυγός της προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης με... την κούτα στο χέρι.
Κατά τα άλλα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων φαίνεται σήμερα να υπάρχουν μικροποσά. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι γυναίκες να είχαν καταλάβει ότι γίνεται έλεγχος σε βάρος τους και να τα... εξαφάνισαν. Ισως γι' αυτό, μία εκ των κατηγορουμένων απέστειλε πρόσφατα μήνυμα προς τον κουμπάρο της, στο οποίο έλεγε: «Με έχουν μεταθέσει στο Παγκράτι, δεν είμαι καλά και αν σε πάρει κανείς από την Αστυνομία και σε ρωτήσει, να πεις ότι έχεις λάβει χρήματα από το ΙΚΑ». Το συγκεκριμένο μήνυμα επεδείχθη στους αστυνομικούς από τον αποδέκτη και επιτάχυνε τις αποκαλύψεις.