ΕΔΙΝΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ... ΤΟΚΕΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΕΚΝΟΥΣ!


Ρεπορτάζ : Ηλίας Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επιδόματα για πέντε παιδιά σε άτεκνο, επιδόματα τοκετού σε άτεκνους ή σε ασφαλισμένο που ενώ νοσηλευόταν είχε εκδοθεί στο όνομά του επίδομα λουτροθεραπείας, βρίσκονται ανάμεσα στις περιπτώσεις των ψεύτικων επιδομάτων που... 
εισπράττονταν από το 2003 στη μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ Καλλιθέας.
Οι επτά κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, εισέπρατταν ψεύτικα επιδόματα και οι ίδιοι ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ «αλίευαν» συνεργάτες πηγαίνοντας οι ίδιοι σε καταστήματα και επιχειρήσεις, εύρισκαν εργαζομένους και τους έλεγαν ότι μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν επιδόματα. Η διοίκηση του ΙΚΑ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη απάτη που έγινε σε ασφαλιστικό ταμείο και μάλιστα επί μία δεκαετία, με τον αριθμό των εμπλεκομένων (οι περισσότεροι εν αγνοία τους) να αγγίζει τα 500 άτομα!
Οι επτά υπάλληλοι του ΙΚΑ διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα: απάτη εις βάρος του Δημοσίου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατηγορούμενοι είναι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Ελένη Μπουραζάκη, Χρύσα Φέρα, Χριστίνα Πατεράκη, Παναγιώτα Αιματίδη, Χριστίνα Σουρίδη και Μυρσίνη Θωμάκου.
Οπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι σε 244 περιπτώσεις τα επιδόματα - μαϊμού που εισέπρατταν οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται όμως και άλλες 260 περιπτώσεις που ενδέχεται να τριπλασιάσουν αυτό το ποσό στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003, όταν άρχισε η δράση του κυκλώματος.
Ανάμεσα στα 500 άτομα υπάρχουν και ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία τους για να εισπράττονται επιδόματα. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία έπεσε από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκε ότι εισέπρατταν επιδόματα χρησιμοποιώντας το όνομά της.
Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι από τον Αύγουστο του 2010 που ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΚΑ έβαλε ως προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και τόνισε ότι οι έλεγχοι, πλέον, θα φτάσουν μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια στην ιεραρχία του ασφαλιστικού ιδρύματος. Oπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, στον εντοπισμό των υπαλλήλων που είχαν στήσει το κόλπο στο ΙΚΑ δεν έφτασαν από τα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια που είχαν αποκτήσει από την παράνομη δράση τους. Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι το ίδρυμα διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια όλες τις οικονομικές πράξεις του ΙΚΑ και μπορνα διαπιστώσει οτιδήποτε δεν πάει καλά σε οποιοδήποτε κατάστημα.