Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ...

«Σκέφτομαι πολύ σοβαρά την επιλογή της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον από το στρατιωτικό του σκέλος. Εκτός αυτού, δε θέλω ούτε τις βάσεις σας στη χώρα μου. Παρά ταύτα, αν ασκήσετε πίεση στην Τουρκία για το θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου τότε ενδεχομένως να αντιστραφεί η κατάσταση και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας». Σημειώνεται ότι κύβερνηση του τότε ΠΑΣΟΚ θεωρούσε πως ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι οι χώρες του συμφώνου της Βαρσοβίας αλλά η Τουρκία.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν περάσει μία περίοδο μεγάλης έντασης από το 1974 μέχρι το 1980 όταν και άρχισε μια προσπάθεια ευρέσεως λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Η προσπάθεια αυτή διεκόπη μετά από απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε δηλώσει πως «θα ξανασυνομιλήσουμε με την Τουρκία όταν αυτή αποσύρει τους στρατιώτες της από την Κύπρο.».

Επίσης, ο Παπανδρεόυ είχε καταστήσει σαφές πως δε θα μπει σε καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας


Χθές λοιπόν η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» έφερε στο φως  επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον  Ρ.Ρίγκαν  την οποία αποκάλυψαν τα  αρχεία του foreign office. 
Σαν χθές  13/4/92 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.
Κατά το Β΄ Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 13.4.1992, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Σαμαράς επεχείρησε να υπαγορεύσει στους πολιτικούς ηγέτες το υπερφίαλο σχέδιό του «Επτά σημεία προγράμματος δράσης» το οποίο απερρίφθη από όλους τους παρισταμένους και εν συνεχεία ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε επιτακτικά να αποχωρήσει.
Με την σύμφωνη γνώμη του Κ. Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών απεπέμφθη εκείνη την ημέρα ο Σαμαράς από το ΥΠΕΞ.
«Η πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου όσο είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής θα είναι κλειστή για τον Σαμαρά», έλεγαν στενοί συνεργάτες του, και πράγματι έτσι συνέβη.
Ο Σαμαράς θα συνεχίσει να επιτίθεται αναιδέστατα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή με κάθε αφορμή, διατηρώντας τις ίδιες αδιάλλακτες θέσεις επί της εξωτερικής πολιτικής.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία. 
 
     Και ερχόμαστε στο σήμερα λοιπόν με έναν Σαμαρά εν δυνάμει επόμενο πρωθυπουργό σε μια Ελλάδα σε καιρό οικονομικής κρίσης.  Με ένα βαρύ παρελθόν στις πλάτες του. Ένα παρελθόν που έσπευσαν όμως  να το διαγράψουν... 
Είναι ο ίδιος που έσπευδε να επιτεθεί λάβρος εναντίον του Κων/νου Καραμανλή αλλά και ο ίδιος ο  οποίος στην πορεία του έκανε "σημαία" τον ψευτοπατριωτισμό  και την εθνική κυριαρχία. Μάλιστα πολύς λόγος έγινε πρόσφατα και για την υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού Α/ΓΕΣ Φ.Φράγκου  διακινώντας σενάρια καθόδου του στην Κομοτηνή. 
Ο λαός δεν ξεχνά κ.Σαμαρά είστε αυτός  που <<άνοιξε>> τα σύνορα, είστε αυτός που ήρθε αντιμέτωπος με τον κομματικό του φορέα προς ίδιον όφελος. Και τώρα σαν να ήρθατε από το πουθενά ζητάτε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού!  Δεν υπάρχει δυστυχώς για εσάς κολυμπήθρα του Σιλωάμ και οι πολιτικές σας αμαρτίες δεν ξεπλένονται.
   
 Τέλος αντιπαραθέτω το δημοσίευμα της «Milliyet» για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι ποιος ήταν ο τελευταίος έλληνας ηγέτης που ήξερε να λέει όχι και να υπερασπίζεται την πατρίδα του στο ακέραιο... Ο λαός δεν ξέχνα κ.Σαμαρά ούτε εσάς ούτε τους ομοίους σας...

Γ.ΜΑΝΤΖΑΒΑΣ

1 σχόλια:

Συνεχίζονται (για 11η και 9η μέρα) οι απεργίες πείνας για την ζωή και την αξιοπρέπεια (πολιτικοί κρατούμενοι - φυλακές Κορυδαλλού) ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΡΙΤΗ.
Σε μια περίοδο όξυνσης του κοινωνικού/ταξικού πολέμου, σε μια περίοδο που το καθεστώς χορεύει σε προεκλογικούς ρυθμούς θέλοντας να παραπλανήσει τους υπηκόους με δημοκρατικά άλλοθι, στις φυλακές-κάτεργα του ελληνικού κράτους, οι πολιτικοί κρατούμενοι μάχονται για την ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.
Από τις 6/4 οι Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης και Κώστας Σακκάς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την άρση των νέων προφυλακίσεων και την άμεση απελευθέρωση της συντρόφισσάς τους, της αναρχικής Στέλλας Αντωνίου λόγω πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας που χρήζουν αντιμετώπισης από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση της από τη συνθήκη του εγκλεισμού.

Ακόμα, τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες του Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω
της αξιοπρεπούς στάσης τους να μην δέχονται σωματικό έλεγχο.
Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά μαζί με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους.
Ήδη με σημερινή ανακοίνωσή (15-4-12) τους οι: Χάρης Χατζημιχελάκης , Δαμιανός Μπολάνο και Γιώργος Πολύδωρος ανήγγειλαν την έναρξη απεργίας πείνας απο τη Τρίτη 17-4-12 δίπλα στους συντρόφους τους.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ.