ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Προθεσμία για τη Δευτέρα του Πάσχα έλαβε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος από τον ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς αξιωματούχων, Γαβριήλ Μαλλή, στον οποίο προσήχθη νωρίτερα σήμερα το απόγευμα για να απολογηθεί. Ο πρώην υπουργός ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τη...
Δευτέρα του Πάσχα, καθώς τότε λήγει και το όριο των πέντε ημερών που παρέχεται από το νόμο.

Έξω από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ένα διάλογο με τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν περίμενε την σημερινή εξέλιξη:

- Τσοχατζόπουλος: Όχι

- Δημοσιογράφος: Είχατε πει στην βουλή ότι τα περιμένετε όλα.

- Τσοχατζόπουλος: Έχει περάσει καιρός, στο μεταξύ πίστευα ότι έχουν βάλει μυαλό. Καταλαβαίνετε ποιους εννοώ…

Αναμένεται να εκδοθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα σύλληψης ο κ. Μαλλής.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραμένει κρατούμενος μέχρι να μεταχθεί εκ νέου στον ανακριτή.

Δείτε: Τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου που είχε δώσει στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι νέοι Φάκελοι», στον Αλέξη Παπαχελά.

«Επικοινωνιακό δώρο…»

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για σκευωρία πολιτικής δίωξης και για ηθική απαξίωσή του, τονίζοντας πως αποτελεί «επικοινωνιακό προεκλογικό δώρο στα δύο μεγαλύτερα κόμματα η θεαματική προσαγωγή μου στον Ανακριτή Αθηνών».

Διάταξη δημοσιοποίησης ονομάτων

Διάταξη με την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων κατηγορουμένων στην υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πλην του πρώην υπουργού, που κρατείται στην ΓΑΔΑ μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα όπου και θα απολογηθεί, τα υπόλοιπα τέσσερα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή της υπόθεσης είναι οι:

1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2.Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου που μέχρι στιγμής διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς φέρεται να είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση κατοικίας. Ο Οικονομίδης είναι βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας από την οποία μέλος της οικογένειας του πρώην υπουργού αγόρασε ακίνητο

3. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια και

4. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο (Μ. Πέμπτη) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την εκτέλεση των ενταλμάτων και ακολούθως στον ανακριτή της υπόθεσης.

Η σύλληψη

Στις 11.15 το πρωί, ο κ. Τσοχατζόπουλος πέρασε την πόρτα της ΓΑΔΑ, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους, «πάμε στον ανακριτή και θα τα πούμε εκεί». Κατόπιν ακολούθησε τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι να φτάσει στο γραφείο του ανακριτή.

Στον πρώην υπουργό, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό ανακριτή που παρέλαβε τη δικογραφία για την υπόθεση των περιουσιακών του στοιχείων, αποδίδεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που ξεκίνησε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των Εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Μάλλη ο οποίος σε συνεννόηση με την Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.

Έρευνα στα δύο σπίτια της κόρης του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ολοκληρώθηκε η έρευνα, παρουσία του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση, στα δύο σπίτια της κόρης του κ.Τσοχατζόπουλου, Αρετής, σε Κολωνάκι και Παλαιό Ψυχικό. Η κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου, όπως και η σύζυγος του πρώην υπουργού είναι εμπλεκόμενες στην υπόθεση, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από τον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε εντάλματα εκδόθηκαν, καθώς οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, αλλά και λόγω της βαρύτητας της πράξης. Συνολικά στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι περισσότερα από 10 πρόσωπα, ενώ πηγές της Εισαγγελίας χαρακτηρίζουν τα στοιχεία «πολλά και πολύ σοβαρά».

Το βασικό αδίκημα, που όμως είναι παραγεγραμμένο, είναι η δωροδοκία από την οποία οι ενδείξεις οδηγούν στο κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στα σπίτια της κόρης του πρώην υπουργού εντοπίστηκαν κρίσιμα έγγραφα με κινήσεις λογαριασμών, πλάκες χρυσού, ενώ κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Δύο ακόμη συλλήψεις

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναμένεται να οδηγηθούν ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης κι ένας εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργό.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη βάσει σχετικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν από τις ανακριτικές αρχές της Αθήνας. Κατηγορούνται δε ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει τα περιουσιακά του στοιχεία. Σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου έχει αποδοθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως έγινε γνωστό, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού φέρεται ως διαχειριστής υπεράκτιας εταιρίας, μέσω της οποίας γίνονταν αγορές ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τον 62χρονο Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, ο οποίος είναι μέτοχος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αυτός συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια πολιτικά και προσωπικά με τον πρώην υπουργό.

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για τη σύλληψη Τσοχατζόπουλου

«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν πηγές της Ιπποκράτους, σχετικά με τη σύλληψη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Σχόλια πολιτικών για τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Στην παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου στη δικαιοσύνη αναφέρεται με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός είναι το τρίτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται από τη δικαιοσύνη, μετά τους Θ. Τσουκάτο και Τ. Μαντέλη, γεγονός που δείχνει πώς διαχειριζόταν το δημόσιο χρήμα το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών.

Ειδικότερα αναφέρει ο κ. Μιχελάκης: «Έστω και αργά, ο πρώην υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και για σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεών του, κ. Α. Τσοχατζόπουλος παίρνει, το δρόμο που έδειξε η Δικαιοσύνη: Είναι ο τρίτος που κατηγορείται από τις Δικαστικές Αρχές, μετά τους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο, επίσης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται. Και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μία απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωση με την οποία συμφώνησε και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης.

Η δήλωση έγινε στο περιθώριο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων και των ΕΛΤΑ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Επιτέλους, μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Δικαιοσύνη λειτούργησε, συλλαμβάνοντας τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο», δήλωσε, από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου γίνεται την ημέρα προκήρυξης των εκλογών εκτίμησε ότι «υπάρχει ο φόβος να εκληφθεί από τους πολίτες ως ένας φερετζές του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει και το οποίο λίγες μέρες πριν αθώωσε τη Siemens».

ΚΚΕ: Εκλογικός αποπροσανατολισμός

«Ο λαός πρέπει να είναι δύσπιστος, σε ό,τι του πουν περί διαφάνειας και κάθαρσης, σχετικά με τη σύλληψη του 'Α. Τσοχατζόπουλου, όταν μάλιστα θέλουν να καπηλευτούν το υπαρκτό πρόβλημα για εκλογικό αποπροσανατολισμό», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την σύλληψη του πρώην υπουργού, υπενθυμίζοντας μάλιστα και σχετική αναφορά που είχε κάνει στο πόρισμά του, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Στο πόρισμά του το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει ότι προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων από την πλευρά του πρώην υπουργού και, για το λόγο αυτό, πρέπει να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη για να συνεχιστεί και η διερεύνηση των συγκεκριμένων ευθυνών του από το δικαστικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα σημείωνε ότι σοβαρές πολιτικές τουλάχιστον ευθύνες είχαν και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που συναποφάσισαν την απευθείας ανάθεση της προμήθειας νέων υποβρυχίων και εκσυγχρονισμού των παλιών. Επίσης, σημαντικές πολιτικές, τουλάχιστον, ευθύνες έχουν μέλη κυβερνήσεων που ασχολήθηκαν, με την εποπτεία και την εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων, κύριων και συνοδευτικών.

Το ΚΚΕ σημειώνει, επίσης, ότι «έχει έγκαιρα προειδοποιήσει το λαό ότι οι μηχανισμοί και τα κόμματα του συστήματος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κλείσουν στη φυλακή ένα ή και άλλα πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα και τη βάρβαρη πολιτική τους, που φέρνει φτώχεια και δυστυχία στο λαό και είναι γερασμένο και σάπιο ως το μεδούλι».

«Κάθαρση μπορεί να κάνει μόνο ο λαός, όταν, με τη δική του εξουσία, αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και κάνει δική του, κοινωνική ιδιοκτησία, όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ληστεύουν το λαό, γεννούν τις μίζες, τη σήψη και τον παρασιτισμό», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Γ. Καρατζαφέρης: Δημιουργία εντυπώσεων

Σχέδιο δημιουργίας εντυπώσεων «βλέπει» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πίσω από τη σύλληψη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, σήμερα, ημέρα ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Ο ίδιος σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) χαρακτήρισε σημαντική την εξέλιξη με τον κ. Τσοχατζόπουλο, αλλά, όπως είπε, δεν είναι το όλον, «δεν είναι το Α και το Ω».

Ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε επίσης ότι είναι πολύ βολική η ημερομηνία της σύλληψης του πρώην υπουργού και αναρωτήθηκε «τι άλλαξε τελευταία ημέρα και έπρεπε να γίνει τώρα η σύλληψή του;». Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ «όλοι μας ξέραμε τόσα πράγματα και είχαμε υποψιαστεί και γνωρίζαμε πράγματα». Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι όλα αυτά, εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμών δημιουργίας εντυπώσεων».

Εκτίμησε πως η ημερομηνία σύλληψης του κ. Τσοχατζόπουλου βολεύει όλους αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προβάλουν την εικόνα ότι «είμαστε αδέκαστοι». Εκτίμησε επίσης πως η σημερινή σύλληψη βολεύει «την κυβέρνηση και αυτούς οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια «ντάντευαν», συνδιαλέγονταν και χάιδευαν τη διαφθορά».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ακόμη ότι είναι από εκείνους που πιστεύουν ότι σε κάποια επίπεδα υπάρχουν «συγκοινωνούντα δοχεία» μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, και υποστήριξε: «Εκεί όπου βολεύονται είναι μαζί, και εκεί που δεν εξυπηρετούνται, είναι απέναντι! Δεν θεωρώ ότι είναι σύμπτωση η σημερινή σύλληψη».

Τόνισε ακόμη πως όσο συλλαμβάνονται αυτοί «που έβαλαν βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι του Έλληνα και στην περιουσία της Ελλάδας, τόσο ωφελούμε τη Δημοκρατία. Αυτή η ασυλία που απολάμβαναν τόσα χρόνια με το να κατακλέβουν και να παρανομούν, θεωρώ ότι έχει φέρει το θυμό και την οργή του κόσμου στο σημερινό επίπεδο».

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρεται στη σύλληψη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας τα εξής: «Έγινε με καθυστέρηση κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δεν είναι όμως μόνο ο Άκης. Τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνουν «ασπίδες» στα ανομήματα πολλών στελεχών τους».