ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ρεπορτάζ : Έφη Καραγεώργου
(από το Έθνος)
Μετά το Πάσχα θα εκδοθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ενώ υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν η πράξη να «πάει» και για μετά τις 20 Απριλίου, καθώς υπάρχουν... 
πολλές διαφορές στο «τραπέζι» και θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πέντε εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά οι τράπεζες.
Σήμερα -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το υπουργικό συμβούλιο θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ, που είναι και η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

O πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος για να προχωρήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα της εγγύησης των νέων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες από το EFSF, ώστε να καλύψουν μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
Εγγύηση από EFSF
Υπάρχει δηλαδή στα «σκαριά» σχέδιο ώστε το EFSF να εγγυηθεί για τα νέα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες, αφού με τον τρόπο αυτόν μπορεί να μειωθεί η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν κατά 8 δισ. ευρώ.
Βασικός στόχος του σχεδίου αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα κρατικοποιηθούν και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ότι θα συμμετάσχουν ιδιωτικά κεφάλαια.
Σε κάθε περίπτωση, η πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα ρυθμίζει τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης θα εκδοθεί πριν από τις εκλογές. Και φυσικά θα πρέπει ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος για να προχωρήσει, να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας. Ωστόσο, προς το παρόν το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα δεν έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο.
Σημειώνουμε ακόμα ότι οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει οι αποτιμητικές ζημίες -που προέρχονται δηλαδή από την BlackRock ύψους 7 με 8 δισ. ευρώ, και από την κατάρρευση των τιμών των νέων ομολόγων καθώς διαπραγματεύονται στο 20% της αξίας τους- να μην ανακεφαλαιοποιηθούν με κοινές μετοχές, αλλά με άλλες μορφές άντλησης κεφαλαίων.
Νέα παράταση
Ισολογισμοί για το 2011
Σε περίπτωση που οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης γνωστοποιηθούν μετά την 20ή Απριλίου, θα πρέπει να δοθεί και νέα παράταση στις τράπεζες για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους για τη χρήση 2011, διαφορετικά θα εμφανιστούν ως «μη βιώσιμες».
Καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι, με τα όσα ισχύουν σήμερα, η 20ή Απριλίου.
Επίσης αναμένεται η αξιολόγηση των τραπεζών από την ΤτΕ σε υγιείς και μη υγιείς και με βάση την κατάταξή τους, θα κεφαλαιοποιηθούν είτε από το ΤΧΣ είτε θα μπουν σε διαδικασία εξορθολογισμού και συγχωνεύσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα «τρέξει» πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών, ούτως ώστε, εάν χρειαστεί, να απορροφήσουν τα υγιή «κομμάτια» των μη βιώσιμων τραπεζών.