ΤΗΝ ΕΚΤΑΦΗ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ


Την εκταφή της σορού του Κωστα Τσαλικίδη, ενδεχομένως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, διέταξε ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος ερευνά εκ νέου τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone που, κατά την οικογένεια του θανόντος, δεν ήταν αυτοκτονία αλλά σχετίζεται με την...
υπόθεση των υποκλοπών.

Ο 39χρονος τεχνικός της Vodafone είχε βρεθεί κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Η υπόθεση δεν διερευνήθηκε από την τότε εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα (το 2005), αλλά έναν χρόνο μετά, το 2006, όταν η τότε κυβέρνηση αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η δικογραφία, που δύο φορές έχει τεθεί στο αρχείο ως αυτοκτονία, έχει ανασυρθεί και εξετάζεται από τον κ. Λακαφώση, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειάς του εκλιπόντος προς την Εισαγγελία, που έγινε δεκτό. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή ήδη για την εκταφή ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις.

«Δεν αυτοκτόνησε»

Στην αίτησή της η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη επικαλείται, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση των στοιχείων που έγινε, κατ' εντολήν της, από τον ιατροδικαστή Steven B. Karch, καθηγητή της ιατροδικαστικής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, πρώην ιατροδικαστή στην πόλη Σαν Φραντζίσκο των ΗΠΑ, και μέλους της Εθνικής Ενώσεως Ιατροδικαστών των ΗΠΑ, ο οποίος θεωρεί ότι «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλεισθεί, και πως εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη την χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του μετά την εξουδετέρωσή του».

Τα μέλη της οικογένειας Τσαλικίδη τονίζουν στην αίτησή τους ότι «είναι πλέον κατάδηλο, από πλήθος νεότερων στοιχείων που έχουν προκύψει και προκύπτουν μέχρι σήμερα, ότι δεν αυτοκτόνησε, όπως επιχειρήθηκε να εμφανισθεί, αλλά ο θάνατός του υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία από τους υπαιτίους για το κακούργημα της κατασκοπείας, ή, σύμφωνα με την προσφάτως ασκηθείσα ποινική δίωξη της απόπειρας κατασκοπείας σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Η μέθοδος των σκηνοθετημένων αυτοκτονιών είναι γνωστό ιστορικά, ιατροδικαστικά και εγκληματολογικά, ότι απαντάται ιδίως σε τέτοιες υποθέσεις, όπου εμπλέκονται και ενεργοποιούνται τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα».