ΣΑΡΚΟΖΙ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ


«Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στην ψήφο υπέρ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, δήλωσε σήμερα ο Νικολά Σαρκοζί, οποίος ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Την ίδια στιγμή πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους  για την...
ιστορική επίδοση της άκρας δεξιάς της Γαλλίας.  Ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως «πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των εκλογέων, το καθήκον μας είναι να την ακούσουμε. Υπάρχει αυτή η ψήφος της κρίσης που διπλασιάστηκε από τη μια εκλογή στην άλλη, σ' αυτή την ψήφο της κρίσης είναι που πρέπει να δώσουμε μια απάντηση».
Ο απερχόμενος πρόεδρος που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του και ο οποίος κέρδισε 27,03% των ψήφων έναντι 28,63% του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε και πάλι τον αντίπαλό του να αποδεχθεί τη διεξαγωγή τριών τηλεμαχιών πριν από το δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου. 
«Τώρα το ζήτημα είναι να συζητήσουμε ενώπιον των Γάλλων, το ένα σχέδιο κόντρα στο άλλο, η μια προσωπικότητα κόντρα στην  άλλη, η μια πείρα κόντρα στην άλλη. Οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν, ο κ. Ολάντ δεν πρέπει να δραπετεύσει», δήλωσε. 
Ο Ολάντ απάντησε ήδη από χθες το βράδυ ότι θέλει να γίνει μόνο ένα ντιμπέιτ, όπως είναι η παράδοση στη Γαλλία. 
Προβληματισμός στην Ευρώπη
Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζαν Ασελμπορν, επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την ευθύνη που εν μέρει έχει στην επιτυχία της υποψήφιας του Εθνικού  Μετώπου, επιλέγοντας να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στα «πλημμελώς φυλασσόμενα» σύνορα της Ευρώπης και στον έλεγχο της εισροής μεταναστών. 
«Εάν επαναλαμβάνει κανείς κάθε μέρα ότι πρέπει να αλλάξουμε τη Σένγκεν, ότι πρέπει να έχουμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική, ότι πρέπει να μιλήσουμε για την εξαίρεση της Γαλλίας, και όλα αυτά, αυτό φέρνει νερό στον μύλο της δεξιάς», δήλωσε ο Ζαν Ασελμπορν. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Βιλι Σοβντάλ δήλωσε ότι τα αποτέλεσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και εντάσσονται σε μία γενική τάση στην Ευρώπη που μεταφράζεται στην ενίσχυση των κομμάτων της ίδιας πολιτικής οικογενείας στη Δανία και τη Φινλανδία. 
«Είμαι ανήσυχος από το συναίσθημα αυτό που στρέφεται κατά της ανοικτής κοινωνίας, κατά της ανοικτής Ευρώπης. Μου προκαλεί ανησυχία και όχι μόνο για τη Γαλλία», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ. 
Ο αυστριακός ομόλογός του Μίκαελ Σπίντελεγκερ  έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα «που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις»,  ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς θεωρεί ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς αποτελεί ανησυχητικό θέμα για την Ευρώπη. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε. 
Η Μαρίν Λε Πεν εξασφάλισε την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με 18,01%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει στην ιστορία της η ακροδεξιά παράταξη, η οποία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα της εξόδου της Γαλλίας από την ευρωζώνη.