ΣΑΜΑΡΑΣ: ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑΑνάπτυξη-όχι στην οριζόντια περικοπή μισθών-οχι στην περικοπή 13ου-14ου μισθού-μείωση τιμών οι άξονες της ομιλίας Σαμαρά στο Ζάππειο.

Τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση, με έμφαση στα ισοδύναμα μέτρα, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φοροδιαφυγή, τα αναπτυξιακά μέτρα και τη μείωση των κρατικών δαπανών, παρουσιάζει από το Ζάππειο o πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. 
«Οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες από την Μεταπολίτευση του 1974» παραδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του, λέγοντας πως στόχος του κόμματός του είναι...
«να τα αλλάξουμε όλα: Το μοντέλο ανάπτυξης και το σύστημα διακυβέρνησης. Όχι ένα από τα δύο. Και τα δύο». 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ πρόγραμμα για την οικονομία που αποτελεί το αντικείμενο του «Ζάππειο III» έχει προτεραιότητα την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Την ερχόμενη Πέμπτη, από το Ζάππειο πάλι, θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για το σύστημα διακυβέρνησης, τους θεσμούς, την Παιδεία, την Υγεία, το Σύνταγμα, την ασφάλεια.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο. «Είναι μια πλούσια χώρα που την κατάντησαν υπερχρεωμένη», όπως είπε, καθώς «τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται από τα προνόμια των λίγων. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ευκαιρίες».

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει σχέδιο» παρά μόνο «για να δημιουργήσει και να συντηρήσει τους κομματικούς του στρατούς», αλλά και προς την Αριστερά, ότι « περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση».

Ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίστηκε της τάση που τήρησε το κόμμα του, λέγοντας ότι «επαληθευθήκαμε σε όλα», «επιμέναμε ότι μαζί με τις περικοπές του ελλείμματος πρέπει να υπάρξουν, ταυτόχρονα, και μέτρα ανάκαμψης», ενώ «ψηφίσαμε μείωση χρέους, μείωση των επιτοκίων. Και μετάθεση της αποπληρωμής για 30 χρόνια. Να πάρει ανάσα η Ελλάδα».

«Είδαμε το συμφέρον της χώρας όταν καταψηφίσαμε το Μνημόνιο.Και πάλι όταν ψηφίσαμε το κούρεμα του χρέους» είπε.

Οι προτάσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε ότι στις επόμενες έξη εβδομάδες μετά τις εκλογές, θα παρουσιάσει τέσσερα νομοσχέδια: (1) Ένα για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ. (2) Ένα φορολογικό νομοσχέδιο «για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα» (3) Ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών (4) Ένα πολύ-νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη με αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις «για να ξεκολλήσει η Οικονομία».

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι «θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους» με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσον το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως». Τέτοια είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.

«Για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια. Βρήκαμε ήδη διπλάσια ισοδύναμα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τοςυ δανειολήπτες υποσχέθηκε «άμεση ανακούφιση» με το ότι «δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους». Παράλληλα τόνισε ότι οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν.

Ως προς το πΠού θα βρεθούν τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά θα προέλθουν κυρίως από την «περικοπή της σπατάλης που υπάρχει παντού» και δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά». «Όχι ξανά μείωση μισθών,όχι νέοι φόροι,όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις,αλλά μείωση των απίστευτων σπαταλών του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί», σημειώνοντας όμως ότι «όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΔΕΚΟ, «δεν εννοούμε εκποίηση παραγωγικών μονάδων όσο-όσο» και ότι «η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό».

Ως προς το πώς θα ξεκινήσει η ανάπτυξη νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεύτερον εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά και, τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στις συμβάσεις παραχώρησης υποδομών όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια και στα μέτρα για την οικοδομή.

Φορολογία, ρευστότητα, ακίνητα

Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι «με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το 1o μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10χρόνια» και εξήγγειλε ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. «Τέτοια ανεργία, όπως η τωρινή, δεν αντέχει καμία κοινωνία. Και καμία Δημοκρατία» είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, αρχής γενομένης με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%, καθώς και φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων, συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές.

Υποσχέθηκε ακόμη οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό «ώστε να είναι απόλυτα σύννομο», αντικατάσταση του λεγόμενου «χαρατσιού» με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ, καθώς και μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. 

«Πρέπει να αναπνεύσει η Μεσαία Τάξη που συντρίβεται από τους φόρους! Μην ξεχνάμε: Η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων» είπε χαρακτηριστικά.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για «διαρθρωτικές αλλαγές χΧωρίς τις οποίες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο», όπως χτύπημα της γραφειοκρατίας, μικρή κυβέρνηση 15 υπουργείων «με στόχο τα 10 στην τετραετία», συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου και αξιοποίηση «των καλύτερων Ελλήνων». 

Επίσης, μίλησε για έναν έκτακτο μηχανισμό από ειδικούς, «που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι» με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, καθώς και fast track για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, με ειδική Υπηρεσία απεμπλοκής επενδύσεων.

«Πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα, από την πρώτη στιγμή θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα» είπε ο κ. Σαμαράς ζητώντας να τεθεί τέλος στην «ηγεμονία των αριστερών ιδεών που 'στιγμάτιζε' την επιχείρηση και τον επιχειρηματία».

Μείωση τιμών

ως προς το θέμα της μείωσης των τιμών, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι πρώτος στόχος είναι να «μικρύνουμε το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι». «Θα εγκαινιάσουμε τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτρονική αγορά τους», τα οποία θα είναι ό,τι η «λαϊκή» για το χονδρικό εμπόριο.

«Θα κάνουμε το αγρότη και τον κτηνοτρόφο επαγγελματία και επιχειρηματία. Με έμφαση στους κατ' αποκλειστικότητα αγρότες» είπε.