ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Κατά του νέου συστήματος στα φάρμακα τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του...
ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.


Το μέτρο αφορά στις 10 πρώτες δραστικές ουσίες, για τις οποίες οι γιατροί θα μπορούν να επιλέγουν και να συνταγογραφούν οποιαδήποτε εμπορική ονομασία φαρμάκου θεωρούν απαραίτητο για τους ασθενείς από τον κατάλογο των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση που είτε ο γιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στη τιμή.

Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4,60 ευρώ.


Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής του φαρμάκου.
Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ωστόσο, σε ανακοίνωσή του καλεί τους γιατρούς να αναγράφουν τη δραστική ουσία και μέσα σε παρένθεση την εμπορική ονομασία του σκευάσματος που επιλέγουν για κάθε ασθενή.


Και εξετάσεις χωρίς πίστωση
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και τη Μεγάλη Εβδομάδα τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού εκτός από τα φάρμακα από σήμερα θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό εργαστήρια.

Οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών.