SIEMENS: ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Επενδύσεις και μεταμέλεια: η Siemens ως πρώτη γερμανική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για τις μεθόδους διαφθοράς που χρησιμοποίησε στο εξωτερικό προκειμένου να παίρνει παραγγελίες. Και το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε προχθές εξωδικαστική ρύθμιση με την εταιρεία. Σε αντάλλαγμα η Siemens δηλώνει ότι...
θα γίνει μια καθαρή εταιρεία, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν οι Γερμανοί να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Πρώτα η συγγνώμη..
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, παρατηρεί ο Κλάους Οτ, δεν ζήτησε συγγνώμη με αυτόν τον τρόπο άλλη γερμανική εταιρεία. Και η λίστα με ονόματα είναι μεγάλη: Daimler, MAN, Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι, Γερμανικά Ταχυδρομεία κι άλλες πολλές. Όλες αυτές με μικρά ή μεγάλα ποσά γέμισαν τις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων και επιχειρηματιών σε βάρος των ίδιων των χωρών τους. Στις χειρότερες των περιπτώσεων πολλά εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στους λογαριασμούς ισχυρών στη μαύρη ήπειρο και των αυλικών τους, όπως στη Νιγηρία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας πρώτα ήρθε η συγγνώμη και τώρα ακολουθούν τα χρήματα, οι παραγγελίες, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος. Κιόλας στην εισαγωγή αυτής της ασυνήθιστης συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο η Siemens εκφράζει «βαθιά λύπη» για το σκάνδαλο ενώπιον του ελληνικού λαού, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Το τι κοστίζει αυτή η συγγνώμη στην εταιρεία είναι γνωστό στην Ελλάδα: αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ, 80 εκατομ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων και 100 εκατομ. ευρώ για επενδύσεις, συνολικά 270 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν 500 υποτροφίες για 5 χρόνια. Αλλά τι θα γίνει αν προτιμηθούν παιδιά βουλευτών και υπουργών; Το νούμερο 2 της μητρικής Siemens, Πέτερ Ζόλμσεν δεν ανησυχεί. «Διατηρήσαμε δικαίωμα βέτο και θα αντιταχθούμε σε οτιδήποτε παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας», λέει.

«Ώθηση προς τα εμπρός»

Ποιο είναι όμως το πνεύμα της συμφωνίας; «Να δώσουμε ώθηση στη χώρα» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής Παναγιώτης Ξυνής. Από το ποσό των 100 εκατομ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, από όπου θα δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να είναι αυτό βέβαιο. Παράλληλα η Siemens θα ενθαρρύνει άλλες διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα πιστοποιεί ότι η εταιρεία είναι καθαρή. Αυτό είναι απαραίτητο στην Ε.Ε. ειδάλλως καμιά επιχείρηση δεν μπορεί συνεργαστεί με το δημόσιο. Η μεταμέλεια της Siemens συνεχίζεται με τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία έχει πάρει μέτρα για να μην επαναληφθεί το σκάνδαλο ως δίδαγμα από τα λάθη της. Εκείνο που δεν λείπει στη 20σέλιδη συμφωνία, επισημαίνει ο γερμανός αρθρογράφος, είναι η μεταμέλεια από ελληνικής πλευράς για τα λάθη του δικού της παρελθόντος. Χώρος για αυτό θα υπήρχε πολύς»…

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος δικαίου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Καθημερινή ο Πέτερ Ζολμσεν υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται κράτος δικαίου. «Πρόκειται για μια βασική προϋπόθεση», λέει. «Φόροι που να καταβάλλονται, καθαρές προκηρύξεις έργων με καθαρούς όρους, ένα κράτος που να μπορεί να κανείς να το εμπιστεύεται. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για επενδύσεις». Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Siemens προσθέτει ότι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά σε άλλο σημείο τονίζει ότι μόνο πολιτική λιτότητας χωρίς προοπτικές για το μέλλον δεν φέρνει αποτέλεσμα, χρειάζονται επενδύσεις κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες.