Η ελληνικη κριση κεντρικο θεμα στην «Le Monde»


Με δημοσίευμά του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Le Monde” ο Γκί Μπουρζέλ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Ouest-Nanterre-la Défense, αναλύει διεξοδικά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και αναρωτιέται αν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη βοήθεια προς τη χώρα μας. 

Ο καθηγητής αναφέρεται στα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τη δημόσιας διοίκησης σε μια χώρα όπου στήριξε τις κοινωνικές παροχές, χωρίς την παραίτηση δημοσιονομική οργάνωση, τη δημόσια εκπαίδευση σε μια οικονομία που αδυνατεί εξορισμού να απορροφήσει τόσους πτυχιούχους, καθώς και στο σαθρό πολιτικό-οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας. 

«Η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και λίγο καιρό μετά έφτιαξε το Μετρό της Αθήνας, το νέο διεθνές αεροδρόμιο και η εντυπωσιακή γέφυρα στο Ρίο. Η χώρα κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Λίγα χρόνια μετά βλέπαμε όλοι την καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο… Τι άλλαξε;» αναρωτιέται ο κύριος Μπουρζέλ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο το κράτος που ουσιαστικά δομήθηκε σε σαθρά θεμέλια κοινωνικής παροχής ήδη από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου οδήγησε σε μια τοπικιστική αντίληψη περί ευθύνης και παραγωγής η οποία δεν επέτρεψε στη χώρα να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο μερίδιο ευθύνης φέρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ενώ δημιουργήθηκε στη βάση της αλληλεγγύης των κρατών δεν λειτουργεί πλέον με αυτόν τον τρόπο. 

«Οι Έλληνες στην μεγάλη πλειοψηφία δεν θέλουν άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά επιθυμούν το ευρώ. Δεν είναι αντίφαση. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει μια εικόνα που δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά δημοκρατική και κοινωνική» καταλήγει ο κ. Μπουρζέλ