ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40.000 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος της Κυριακής)
Το βασικό σενάριο προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών από 30.000 έως 40.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση... 
για τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Σύμφωνα με σχέδιο του υπ. Οικονομικών, πρόκειται να μπει τέλος στις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ
Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στις φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα εξετάζεται να μπει τέλος στις φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει διατήρηση των απαλλαγών και εκπτώσεων για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά με εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από τον φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Με την τρόικα να πιέζει για κατάργηση των φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δεκάδες φοροαπαλλαγές. Με τις περικοπές και τις καταργήσεις εκτιμάται ότι θα προκύψει αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. €.
Το σχέδιο
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:
1. Να καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Οι εκπτώσεις θα περικοπούν κατά 50% για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και θα διατηρηθούν για τους έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
2. Να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
3. Να καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
4. Να καταργηθούν οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
5. Να περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές περιουσιακών στοιχείων.
Επανεξετάζονται οι διατάξεις που προβλέπουν: Αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο, αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, σε 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 ευρώ για έγγαμο και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.
www.fimotro.blogspot.com