Βιονικά πόδια... δίνουν «φτερά» σε παραπληγικούς


Ελπίδα στους παραπληγικούς δίνει μία νέα εφεύρεση. Νεοζηλανδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τα πρώτα στον κόσμο ρομποτικά-βιονικά πόδια, που επιτρέπουν σε ανθρώπους με αναπηρία να περπατήσουν και πάλι. 

Τα πόδια δοκιμάστηκαν δημοσίως στον δρόμο από τον 23χρονο Χάιντεν Άλεν, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια έμαθε από τους γιατρούς ότι δεν θα ξαναπερπατήσει, εξαιτίας παράλυσης του σώματός του από τη μέση και κάτω, ύστερα από ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του.

Ο νέος χαρακτήρισε «φανταστική εμπειρία» το ότι μπόρεσε να σηκωθεί όρθιος χάρη στα τεχνητά μέλη του και να περπατήσει, νιώθοντας ξανά όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος.

Οι εφευρέτες των ρομποτικών άκρων είναι δύο σκωτσέζικης καταγωγής μηχανικοί, ο Ρίτσαρντ Λιτλ και ο Ρόμπερτ Ίρβινγκ, οι οποίοι χρειάστηκαν επτά χρόνια και μια επένδυση 7,1 εκατ. δολαρίων για να δημιουργήσουν τα βιονικά πόδια, τα οποία φέρουν την ονομασία Rex (Robotic Exoskeleton - Ρομποτικός Εξωσκελετός).

Τα πόδια ζυγίζουν 38 κιλά και ο παραπληγικός τα ελέγχει με ειδικό χειριστήριο που θυμίζει joy-stick. Η όλη ιδέα προήλθε από την κινηματογραφική ταινία «Εξωγήινοι», όπου η πρωταγωνίστρια «ντύνεται» με ένα ρομποτικό εξωσκελετό, για να πολεμήσει έναν εξωγήινο.

Οι εφευρέτες χαρακτήρισαν το Rex ρεαλιστική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα αναπηρικά καροτσάκια, καθώς τα τεχνητά πόδια επιτρέπουν στον παραπληγικό να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να στέκεται, να κάθεται, να περπατά προς τα μπρος, προς τα πλάγια και προς τα πίσω.

Τα πόδια, που δεν είναι φθηνά (κοστίζουν 150.000 δολάρια ΗΠΑ), προς το παρόν διατίθενται μόνο στη Νέα Ζηλανδία, αλλά από το 2011 θα πωλούνται και σε άλλες χώρες από την εταιρεία Rex Bionics, η οποία απασχολεί 25 άτομα και πιστεύει ότι η ζήτηση διεθνώς θα είναι μεγάλη και θα ξεπεράσει την προσφορά τα επόμενα χρόνια.