Επιτελους και το εργοστασιο....

Στην τελική ευθεία μπαίνει, πλέον, η δημοπράτηση της κατασκευής του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη θέση Φλόκα του Δήμου Ωλενίας, ύστερα από την απόφαση σήμερα το μεσημέρι του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να εγκρίνει τις προμελέτες του έργου.


Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υποδομών θα καταλήξει στη μέθοδο δημοπράτησης και έτσι επισπεύδονται οι διαδικασίες και ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου που θα δώσει λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας μετά το τέλος λειτουργίας της Ξερόλακκας.
Να σημειωθεί ότι για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων έχει ήδη εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά, για το έργο εγκρίθηκε ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ (από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) το οποίο, ύστερα από απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνας Μπιρμπίλη, αυξήθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθεί το σύνολο της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Η δρομολόγηση της δημοπράτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο νομό Αχαΐας αποτελεί και ένα σημαντικό επιχείρημα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ετοιμότητα της στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι πιθανή η επιβολή προστίμων για την λειτουργία δεκάδων ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη την ελληνική επικράτεια.
«Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου ικανοποίηση για την σημερινή απόφαση και την έγκριση των προμελετών του Εργοστασίου», δήλωσε ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας. Και πρόσθεσε: «Όλα, έως ώρας, εξελίσσονται με βάση τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και έτσι πολύ σύντομα το έργο θα δημοπρατηθεί. Ένα έργο που αν και αμφισβητήθηκε από κάποιες πλευρές, προχωρά όπως πρέπει ώστε από την 1-1-2013 να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πάτρας».