«Διαθέτουμε τα μέσα για να αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις»

Oι τουρκικές δραστηριότητες των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στο Κόσσοβο, τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα του Ιράν ήταν τα βασικά θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο Δ. Δρούτσας, όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, τόνισε στους ομολόγους του ότι με τη συμπεριφορά της και τις ενέργειές της η τουρκική πλευρά εμφανίζει ελλείμματα αξιοπιστίας τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως δε σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα ευρωπαϊκά κράτη, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα.

Ο υπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι εκφράσθηκε αφ ενός μεν με τα διαβήματα και τις ρηματικές ανακοινώσεις, αφ ετέρου δε με την επίδειξη ψυχραιμίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Ο Δ. Δρούτσας τόνισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει τη βούληση και τα μέσα για να αντιδράσει αποτελεσματικά όταν η ίδια το θεωρήσει σκόπιμο και υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί πλήρως προς το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, όπως έχουν ήδη πράξει οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Καταλήγοντας ο υπουργός ανέφερε ότι με τη στάση των τελευταίων μηνών η Τουρκία επί της ουσίας υπονομεύει τις διμερείς επαφές της Άγκυρας με την Αθήνα.
Δεν αναγνωρίζει η Αθήνα το Κόσοβο

Ως προς το θέμα του Κοσσόβου ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι παρά την πρόσφατη (συμβουλευτική) απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν το Κόσσοβο, εμμένουν σε αυτή τη στάση. Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, έτσι όπως εκφράζεται από τη λεγόμενη Στρατηγική της Θεσσαλονίκης που χαράχθηκε το 2003, επί ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, αλλά και με βάση τις πλέον πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής διπλωματίας. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κόσσοβο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως βαλκανική χώρα μέλος της ΕΕ και ότι προς τον σκοπό αυτό θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να απευθυνθεί τόσο στη Σερβία όσο και στο Κόσσοβο και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, τόνισε ο Δ. Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ήπια και σοβαρή στάση που έχει επιδείξει η σερβική κυβέρνηση εκτιμάται θετικώς στην ΕΕ και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Προοπτική που, όπως είπε, η Ελλάδα υποστηρίζει ενθέρμως.
Υπάρχει ελπίδα για το Παλαιστινιακό

Σε ότι αφορά στη Μέση Ανατολή ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στις επαφές του με τις πολιτικές ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και στις κοινές προτάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως παρά το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεννόηση.

Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά του Ιράν που κυριάρχησαν στο σημερινό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς αν με αυτά θίγονται ελληνικά συμφέροντα, κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, ανέφερε ότι στη διάρκεια των ενδοευρωπαϊκών διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν η ελληνική διπλωματία ανέλαβε τις αναγκαίες για την προάσπισή τους πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται, τέλος, πως στο περιθώριο των εργασιών του το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επικύρωσε και νομικά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εποπτικών δικαιοδοσιών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.