Αναβάθμιση του ΕΣΥ: Έλεγχος παντού, έλεγχος σε όλους


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Α. Τριανταφυλλόπουλος τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του ΕΣΥ στη Βουλή: «Για μας η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών και ως τέτοιο πρέπει να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές. Το αποδείξαμε στην πρώτη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Γεώργιο Γεννηματά και στη συνέχεια με την περιφερειακή συγκρότηση του ΕΣΥ. Και από τη πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε το ΕΣΥ με τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, με άνοιγμα 165 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας, με τη νέα πολιτική για το φάρμακο, με την αύξηση του πλαφόν στους μισθούς των γιατρών.
Και σήμερα προχωράμε στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, με αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, κίνητρα για τη στελέχωση των μονάδων της περιφέρειας, ρύθμιση των εφημεριών, επέκταση του ΕΚΑΒ, ρυθμίσεις για τα ιδρύματα πρόνοιας, με γραφεία υποστήριξης του πολίτη και συμβούλια διαβούλευσης και την καθιέρωση πόθεν έσχες για τους διευθυντές των κλινικών. Με την καθιέρωση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων ενισχύεται η οικονομική τους βιωσιμότητα και βελτιώνεται η προσβασιμότητα των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.  Δηλαδή όχι μόνο δεν οδηγούμε το ΕΣΥ στην ιδιωτικοποίηση, αλλά στηρίζουμε τη δημόσια υγεία, αξιοποιώντας επ’ ωφελεία του συστήματος πόρους που πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ υψηλότερο κόστος.
  Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία απαιτεί έλεγχο. Ιδιαίτερα στο ΕΣΥ πρέπει να έχουμε μία βασική στρατηγική και στόχο: έλεγχος παντού, έλεγχος σε όλους. Θα μεταφέρω ορισμένες εμπειρίες από τα οκτώ χρόνια παρουσίας μου στα νοσοκομεία ως διοικητής ή ως Πρόεδρος. Θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους στις διακομιδές, τα ωράρια, τη ροή των χειρουργικών περιστατικών, τις ημέρες νοσηλείας, τις προμήθειες. Με αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ασχολούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και οι ΔΥΠΕ και να γίνεται απολογισμός όλων αυτών των ελέγχων».