«Φυγάδευσαν» το ΖαχόπουλοΑπό την πίσω πόρτα έβαλαν στο κτίριο οι άντρες της Ασφάλειας της Βουλής τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens.

Οι αστυνομικές Αρχές έστησαν ένα δίχτυ προστασίας στον άλλοτε στενό συνεργάτη και φίλο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ώστε να μην μπορέσει να έχει κανείς κάποιο εσταντανέ του πρώην γενικού γραμματέα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, που είχε κάνει, πηδώντας από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας του στο Κολωνάκι.

Ο Χρήστος Ζαχόπουλος, με τη βοήθεια μιας πατερίτσας, περπάτησε και μπήκε στην αίθουσα της Εξεταστικής.

Λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει να μην μπει από την είσοδο που μπαίνουν όλοι οι μάρτυρες. Παρόμοιο αίτημα είχε πριν από λίγο καιρό εκφράσει και ο Ιερομόναχος Εφραίμ, όμως η επιθυμία του είχε απορριφθεί από τον τότε φρούραρχο Κυριάκο Κυριακόπουλο, που έδειξε στον άγιο πατέρα την κανονική είσοδο της Βουλής.
Σήμερα, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Θα υπήρχε κατανόηση για τους αστυνομικούς σε περίπτωση που ο κύριος Ζαχόπουλος δεν μπορούσε καν να σταθεί στα πόδια του. Να είναι καλά ο άνθρωπος, δείχνει να έχει ξεπεράσει το δράμα που έζησε και με τη βοήθεια πατερίτσας στέκεται ως εκ θαύματος στα πόδια του.
Ροδοκόκκινος στο πρόσωπο, φρεσκοξυρισμένος αλλά με μουστάκι, ο Χρήστος Ζαχόπουλος κάθισε στην καρέκλα, για να ακούσει τις ερωτήσεις των βουλευτών –μελών της Εξεταστικής Επιτροπής για τους ηλεκτρονικούς ξεναγούς για 15 Μουσεία, ένα έργο αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συζήτηση για την ανάθεση στη Siemens είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατοχυρώθηκε επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη. Όμως τον Οκτώβριο του 2008, και ενώ το Δημόσιο είχε ήδη πληρώσει το 40% του έργου (δηλαδή περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ), ο τότε υπουργός Μιχάλης Λιάπης, βλέποντας ότι η εταιρεία δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της, ζήτησε και πήρε πίσω την προκαταβολή και τους πήγε στα δικαστήρια.

Μισή ώρα κράτησε η κατάθεση Ζαχόπουλου και ο πρώην γενικός γραμματέας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έφυγε το ίδιο διακριτικά όσο ήρθε.