Παπανδρέου: Πυλώνας σταθερότητας οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

«Τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας υπήρξε ένα ποιοτικό άλμα, ένα θετικό ποιοτικό άλμα. Από γείτονες, γίναμε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίναμε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και από φίλοι, γίναμε στρατηγικοί εταίροι».

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ιδρυτική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, που πραγματοποιείται στη Σόφια υπό την προεδρία του ίδιου και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στη σταθερή προώθηση της Ατζέντας 2014 για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Επισήμανε ακόμη ότι η συμπλήρωση της 130ης επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας πρέπει να γίνει αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, "στους οποίους σήμερα δίνουμε ισχυρή ώθηση", όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στη βουλγαρική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ότι ο συνολικός όγκος των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία υπερβαίνει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών είχε φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ το 2009.

Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.

Στρατηγικής σημασίας είναι ωστόσο για την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και του κόσμου, η μελλοντική υλοποίηση και των δύο άλλων μεγάλων ενεργειακών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος: του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream” και του νέου αγωγού που θα συνδέει το δίκτυο διανομής αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου TGA, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε, στη συνέχεια, τον Βούλγαρο ομόλογό του και τα παριστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας για το Σχέδιο Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης «βάσει του οποίου λάβαμε δραστικά μέτρα, απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομίας μας», όπως είπε.