Τελεσίγραφο 90 ημερών στην κυβέρνηση

Σε μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν έντονα παράπονα για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού λόγω πενιχρών εισπράξεων, για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, καθώς δεν συμφωνούν με τις μετατάξεις προσωπικού, τις οποίες θεωρούν επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο που εμπίπτουν στον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», και τη στάση που κράτησε η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων.


Η «εμπλοκή» για τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων μετέτρεψε σε... θρίλερ τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας. Ετσι, η προγραμματισμένη για σή

Η «εμπλοκή» για τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο και για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων μετέτρεψε σε... θρίλερ τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας. Ετσι, η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της τελευταίας αναβλήθηκε για την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις μετατάξεις και τα εργασιακά έγιναν σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί χθες το βράδυ η από κοινού σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, που έχει τη μορφή αναθεωρημένου μνημονίου, και να μετατεθεί για την Τρίτη το πρωί η σημερινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Μάλιστα για την «εμπλοκή» ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του συμβούλου του κ. Λουκά Παπαδήμου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θετική αξιολόγηση για την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ και προσθέτουν πως τίθενται ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, προς αυτή την κατεύθυνση η τρόικα ζητεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση (θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου), που θα κρίνει την τέταρτη δόση του ερχόμενου Μαρτίου, ύψους 15 δισ. ευρώ, να έχουν προχωρήσει σε τελικό στάδιο οι μεταρρυθμίσεις:
* Στη δημόσια διοίκηση, με τη δημιουργία νέου μισθολογίου, όπου θα ψαλιδίζονται και θα καταργούνται επιδόματα.
* Στο φορολογικό σύστημα, με την κατάργηση ΔΥΟ και την υιοθέτηση αυστηρότατων ποινών, μέχρι και απόλυση για τους επίορκους εφοριακούς.
* Στις ΔΕΚΟ, με πλήρη αναδιάρθρωση, η οποία θα προβλέπει μείωση προσωπικού - αποδοχών.
* Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος μπρος τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.
* Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών).

Συμβασιούχοι

Λόγω των έντονων πιέσεων της τρόικας για συρρίκνωση του κράτους, η κυβέρνηση αναμένεται να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 25.000 έως 30.000 συμβασιούχων στον στενό δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, οι οποίες λήγουν εντός του 2011 (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 16).

Επίσης, από τις διαπραγματεύσεις προέκυψε πως οι δανειστές μας θέλουν να δουν σαφές πλάνο για το πότε και το πώς θα γίνουν οι εξοικονομήσεις στον κλάδο της Υγείας. Ετσι επί της ουσίας δίνουν διορία 90 ημερών στην κυβέρνηση για να επισπεύσει τις διαδικασίες και να ετοιμάσει νομοσχέδια. Κι αυτό καθώς έχουν παρατηρήσει σημαντικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν στο μεσοδιάστημα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο δανεισμός της Ελλάδας. Αλλωστε η δόση του Μαρτίου του 2011 είναι και η μεγαλύτερη του επόμενου έτους, φτάνοντας στα 15 δισ. ευρώ.

Ο «έλεγχος» της ελληνικής οικονομίας συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου η ηγεσία του υπουργείου μαζί με την τρόικα συζητούσαν τις λεπτομέρειες του κειμένου της αξιολόγησης. Η τελική συμφωνία επί του κειμένου αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα σε νέα συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το κείμενο της αξιολόγησης θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου, για να εκταμιευθούν τα 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο μέσα στον επόμενο μήνα και τα 6,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης εντός του Ιανουαρίου του 2011.