Εκλογές-Εξαπτέρυγα-Οικονομική κρίση του Ανδρέα Μαζαράκη - προέδρου της ΝΟΔΕ Ν.Δ Αχαίας

Οι εκλογές τέλειωσαν και είναι λογικό να κάνουμε όλοι σαν απλοί πολίτες αντανακλαστικά, κάποιες καταρχήν απλές σκέψεις σαν απλοί ψηφοφόροι που συμμετείχαμε σε αυτήν την εκλογική διαδικασία και την διαμορφώσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα,


Θα συμφωνήσουμε ότι οι εκλογές για τους Δήμους και τις Περιφέρειες έγιναν εν μέσω ζοφερού κλίματος που προκάλεσε η οικονομική κρίση, για διέξοδη πολιτική του Μνημονίου και η κυβερνητική ανικανότητα. Ως εκ τούτου ήσαν μεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές ανεδείχθησαν όμως τελικά σε εκλογές κομβικής σημασίας. Θα τολμούσα να πω ότι ήταν οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων και είχαν και γεύση και άρωμα από εθνικές εκλογές υπό την έννοια ότι έπρεπε και πρέπει να εξαχθούν κρίσιμα συμπεράσματα, έπρεπε και πρέπει να σταλούν μηνύματα προς πολλούς και σημαντικούς αποδέκτες. Θα τολμούσα ακόμα να πω ότι από την έκταση και την ένταση των μηνυμάτων αυτών που εν τέλει στέλνει η ίδια η κοινωνία θα κριθούν πολλά, μα πολλά για το αύριο της χώρας για το αύριο όλων μας.

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών αυτών δεν θα πρέπει να προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση. Με έκπληξη όμως αλλά κυρίως με λύπη ότι ο Πρωθυπουργός και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να θριαμβολογήσουν, συνυπολογίζοντας μάλιστα σε κάποιες αναλύσεις τους και το ποσοστό της αποχής, σαν ποσοστό επιδοκιμασίας της πολιτικής τους.

Η αντιμνημονιακή πολιτική εκφράστηκε με απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την πρώτη Κυριακή των εκλογών, και τα μηνύματα αυτά δεν μπορούν να υποτιμηθούν από το θετικό κλίμα που θέλει να σκηνοθετήσει ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος νίκες πάνω στο νήμα που τις περισσότερες φορές ήσαν προϊόντα εντελώς ευκαιριακών συνεργασιών, εντελών συγκυριακών σημασιών.

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής βεβαίως χρίζει εμπεριστατωμένων αναλύσεων αλλά μια πρώτη ματιά δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών, η πλειονότητα της κοινωνίας δεν αποδέχεται..... την κυβερνητική πολιτική στο μέτωπο της οικονομίας.

Βεβαίως οι «βοήθειες» που έλαβε η κυβέρνηση από τα εξαπτέρυγα που βρίσκονται εκ δεξιών ή εξ αριστερών της διέσωσαν τον Πρωθυπουργό προσωρινά και μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων. Γι΄ αυτό άλλωστε θέλησε να κατανείμει και τα υπόλοιπα κόμματα το κόστος από τα οδυνηρά μέτρα που ήδη έχει ετοιμάσει στα πλαίσια ενός ακόμη πιο επαχθέστερου Μνημονίων.

Με τη ανακοίνωση την Δευτέρα από την EUROSTAT του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 αναθεωρούνται αυτομάτως επί τα χοίρω όλα τα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη. Ο χειμώνας που ήδη διανύουμε θα είναι ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 60 χρόνων. Οι βροντές οι καταιγίδες και τα αστροπελέκια θα τσακίσουν κυρίως τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Νέες περικοπές μισθών, μείωση του προσωπικού σε ΔΕΚΟ και κρατικές Υπηρεσίες, αυξήσεις φόρων συμπεριλαμβάνονται στο κουστούμι που μας ράβει η κυβέρνηση. Έτσι πολύ σύντομα το χαμόγελο του ΠΑΣΟΚ θα παγώσει. Εύχομαι να διαψευστώ αλλά πολύ φοβάμαι ότι η πολύ μεγάλη αποχή που είχαμε είναι έκφραση αηδίας και απογοήτευσης αλλά και προάγγελος αγανάκτησης και οργής, προάγγελος ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων.

Tα μηνύματα όμως στέλνονται και στη Νέα Δημοκρατία, που είναι αλήθεια ότι μόλις πριν ένα χρόνο βγήκε βαριά τραυματισμένη από τις Εθνικές εκλογές αλλά δεν περιχαρακώθηκε πολιτικά και δεν επαληθεύτηκαν οι Κασσάνδρες που έλεγαν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνά χωρίς πολιτικό αντίπαλο.

Οι πολίτες θέλουν από την καινούργια Νέα Δημοκρατία να εμβαθύνει περαιτέρω την πολιτική της ανασυγκρότηση που κανείς δεν αρνήται ότι έχει ξεκινήσει.

Θέλουν να δώσει τη μάχη με ενότητα συνοχή και αλληλεγγύη προβάλλοντας την εναλλακτική της πρόταση για έξοδο από το τούνελ της οικονομικής κρίσης.